De Kijk van Kastermans: Bezuinigen op Hilversumse ouderen

De korting van 174.000 gulden op twee van de drie dienstencentra was als een bom ingeslagen.
Hilversum

De foto van de publieke tribune in het raadhuis is gemaakt in december 1999, toen onder meer de toekomst van dienstencentra van de Stichting Ouderenwerk Hilversum (SOH) op de raadsagenda stond.

De raadscommissie welzijn zette de toenmalige wethouder Willem van der Spek onder druk om zijn plannen bij te sturen. De SOH moest nog steeds bezuinigen, maar mocht zelf bepalen waarop.

De korting van 174.000 gulden op twee van de drie dienstencentra was als een bom ingeslagen. Ruim dertig ouderen waren naar het raadhuis afgereisd om de commissieleden ervan te overtuigen dat sluiting van hun centrum een ramp zou betekenen.

Mondiger

Tijdens de vergadering bleek dat veel raadsfracties flinke kritiek hadden op het collegevoorstel. Dat ging uit van ’mondiger ouderen’, die de weg naar andere maatschappelijke organisatie wel zelf zouden kunnen vinden. Wethouder Van der Spek hield lange tijd voet bij stuk, maar moest uiteindelijk - het middernachtelijk uur had al geslagen - door de knieën. Geen enkele raadsfractie wilde immers ’zijn’ voorstel steunen.

Nergens

Twee dagen later meldde SOH-voorzitter Wim Weysenborn in deze krant dat het ouderenwerk helemaal nergens op kon bezuinigen. Van de raad hoefde er geen centra dicht, maar korten op personeel was volgens hem onmogelijk. Net als de bijdrage van de ouderen verhogen of de centra vaker verhuren. Dan toch maar bezuinigen op de accommodaties, reageerde de wethouder.

Tagrijn

Op de agenda van de raadscommissie welzijn stonden overigens onder meer ook de perikelen rond de Tagrijn, die eerder in deze rubriek aan bod kwamen. Vrijwilligers van het cultureel jongerencentrum boden wethouder Barend Smit tijdens de vergadering zeshonderd handtekeningen aan van voorstanders van verzelfstandiging. Zij maakten zich grote zorgen over het opgaan van de Tagrijn in de Federatie Maatschappelijke Dienstverlening. De wethouder beloofde zich hard te maken voor de verzelfstandiging. ’Een regionaal poppodium past in het gemeentelijk beleid en in het rijksbeleid.’

Nieuwe zoekplaatje, nr. 5

Waar en wanneer is deze foto gemaakt? Wie is de politieman? Wat is de aanleiding voor de foto?
© foto’s streekarchief gooi en vechtstreek

Op de nieuwe foto van Kastermans staat een politieman die allerlei wapens laat zien. Waar en wanneer is deze foto gemaakt? Wie is de politieman? Wat is de aanleiding voor de foto?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via e.de.paepe@hollandmediacombinatie.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Hier staan meer afleveringen van De Kijk van Kastermans.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.