Menselijke resten in koffer Amsterdam en tuin Soest zijn van vermiste Miranda Zitman

Menselijke resten in koffer Amsterdam en tuin Soest zijn van vermiste Miranda Zitman
© ANP
SOEST

Menselijke resten die in januari werden gevonden in een koffer in Amsterdam, behoren toe aan de vermiste 52-jarige Miranda Zitman uit Soest. Datzelfde geldt voor de stoffelijke resten die deze week in een tuin in Soest werden aangetroffen. Dat heeft het OM vrijdag bekendgemaakt.

In januari van dit jaar werd een koffer met menselijke resten gevonden aan de Zuider IJdijk. Afgelopen dinsdag werden er ook stoffelijke resten gevonden in een tuin van een woning aan de Lange Brinkweg in Soest. Forensisch onderzoek heeft nu uitgewezen dat het in beide gevallen om de vrouw uit Soest gaat. Zitman runde bijna 25 jaar kapsalon Medusa in de Jordaan.

Lees ook:Onderzoek in volle gang, nog altijd onduidelijk of in Soester woning gevonden dode de vermiste Miranda Zitman is

De vrouw werd sinds 28 december vermist. Haar 56-jarige partner is vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van moord dan wel doodslag en van het wegmaken van het stoffelijk overschot van de vrouw. Zijn voorarrest is vrijdag met twee weken verlengd, besliste de rechter-commissaris.

De man meldde zich dinsdag 23 april met informatie over haar vermissing. Dit was aanleiding voor forensisch onderzoek in de woning en tuin. Er zijn stoffelijke resten gevonden, die naar het NFI zijn gestuurd voor onderzoek. Op basis van DNA-onderzoek is nu vast komen te staan dat de stoffelijke resten toebehoren aan de vermiste vrouw uit Soest.

Lees ook: Lichaam gevonden bij huiszoeking in Soest, tijdens onderzoek naar vermiste vrouw

De stoffelijke resten die in de tuin werden gevonden waren niet het complete lichaam. Onderzoek in de DNA-databank wees uit dat een romp die in januari aan de Zuider IJdijk in Amsterdam gevonden werd, ook toebehoort aan de vrouw.

Destijds kon de politie ondanks intensief onderzoek en een oproep bij regionale en landelijke opsporingsprogramma’s en het uitloven van tipgeld de identiteit van de persoon aan wie de romp toebehoorde niet vaststellen. Het lichaamsdeel is om die reden op 4 april al in Amsterdam begraven.

Er wordt verder forensische onderzoek gedaan naar doodsoorzaak. Ook wordt er verder onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van haar 56-jarige partner.

Over de doodsoorzaak en de betrokkenheid van de partner doet het OM nog geen verdere mededelingen. De politie Midden-Nederland zet het onderzoek voort en werkt daarin samen met het Amsterdamse onderzoeksteam.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie