Premium

Keeper Drommel uit Bussum nu een held bij kampioen FC Twente [video]

Keeper Drommel uit Bussum nu een held bij kampioen FC Twente [video]
Twente-aanvoerder Wout Brama houdt de kampioensschaal omhoog. Links achter hem, met sjaal om zijn voorhoofd, doelman Joël Drommel.
© Foto ANP/VI Images
Bussum

Joël Drommel (22) heeft in zijn nog prille keepersleven beide kanten van de medaille gezien.

Nadat de oud-jeugdspeler van onder meer Zaanlandia uit Zaandam en Zandvoort maandag met FC Twente het kampioenschap in de eerste divisie greep (een 0-0 gelijkspel tegen Jong AZ volstond door de nederlaag van achtervolger Sparta), werd de Bussumse goalie tijdens een bescheiden veldbestorming onthaald door uitzinnige supporters van de club uit Enschede.

Lees ook: Jong AZ speelt gelijk tegen kampioen FC Twente [video]

De mensen die Drommel vorig jaar beschimpten, bejubelden hem nu. Scheldwoorden werden knuffels, verdriet en frustratie werd blijdschap en ontlading.

Keeper Drommel uit Bussum nu een held bij kampioen FC Twente [video]
Joel Drommel links met keeperstrainer Sander Boschker worden geïnterviewd na de wedstrijd.
© ANP

,,Dat is wel apart, ja’’, zegt Drommel na de huldiging - met FC Twente-sjaal om zijn hoofd gewikkeld - in het stadion. ,,Vorig jaar hadden ze een hekel aan je, waren ze tegen je. Nu houden ze van je en komen ze naar je toe en vinden ze je een held. Een wereld van verschil met de vorige keer dat de supporters het veld opliepen, bij de laatste thuiswedstrijd in de eredivisie tegen NAC.’’

Toch denkt Drommel daar niet meer aan terug en accepteert hij dat de waan van de dag regeert bij de voetbalsupporter. ,,En ik begrijp het ook wel. Ik ben nadien alleen maar hard blijven trainen om er bovenop te komen.’’

Het contrast is groot bij FC Twente, dat na roerige jaren met veel financiële ellende eindelijk weer wat te vieren heeft. Een jaar na de degradatie uit de eredivisie keert de club terug op het hoogste niveau.

Drommels gedachten gaan even terug naar die 24 april van vorig jaar, de dag waarop alles misging in Arnhem. FC Twente verloor, degradeerde en de keeper moest vijf Vitesse-goals incasseren. ,,Het valt bijna niet uit te leggen hoe groot het verschil is tussen hoe ik me toen voelde en hoe ik hier nu sta’’, vertelt Drommel.

,,Toen stond ik echt wel onder hoogspanning. Dat is ontzettend moeilijk, zeker voor een keeper. Ik was eerder dat seizoen mijn basisplaats verloren en kreeg veel kritiek. Dit seizoen ben ik vanaf het begin eerste keeper geweest en worden we kampioen. Dat is prachtig.’’

Nu FC Twente terug is, kan het eindelijk weer uitkijken naar duels tegen het échte Ajax, PSV en AZ. En niet meer tegen beloftenteams, zoals Jong AZ gisteren. De Kuip en de Arena wachten. Maar of Drommel met de landskampioen van 2010 mee de eredivisie ingaat, is nog onduidelijk. Zijn contract loopt deze zomer af.

Drommel: ,,Ik wil graag blijven en de eredivisie laten kennismaken met deze betere Joël Drommel. Maar er staat nog niets op papier. En het seizoen is nog niet af, want we spelen nog drie wedstrijden. Of ik nu aan het paasdiner ga? Nee, ik denk niet dat ik thuiskom vanavond. Dat wordt feesten.’’

Meer nieuws uit Sport