Students for Climate organiseert eigen klimaatprotest, donderdag actie op de dam

Students for Climate organiseert eigen klimaatprotest, donderdag actie op de dam
© Archieffoto ANP
Amsterdam

Eerder liepen studenten mee met door scholieren georganiseerde klimaatmarsen, nu maakt Students for Climate zich op voor het eerste eigen klimaatprotest, donderdag om één uur op de Dam in Amsterdam.

Ravi Ishwardat, een van de organisatoren, is voorzichtig met een schatting over de verwachte opkomst bij deze nationale studentenstaking voor het klimaat. ,,We gaan uit van 500 mensen, maar we hopen natuurlijk op meer’’, zegt hij. In februari kwamen meer dan 10.000 jongeren af op een klimaatprotest in Den Haag, in maart liepen ruim 2.000 jongeren mee tijdens een scholierenprotest in Amsterdam.

Inmiddels hebben ruim 350 studenten en wetenschappers van 44 universiteiten, hogescholen en MBO’s een open brief aan de regering ondertekend met als boodschap dat de maatregelen in het klimaatakkoord bij lange na niet voldoende zijn en bovendien te traag worden doorgevoerd. ,,Er is meer dan dertig jaar niks gedaan. De regering heeft iets goed te maken’’, zegt Ishwardat.

De actievoerders zetten hun protest stevig aan. ,,Waarom zou je nog studeren als je eigenlijk geen toekomst hebt?’’ Ze vinden dat de politiek misleidt door te doen alsof er een duurzame koers is uitgezet. En dat de jeugd één onvervreemdbaar recht heeft: het recht op een toekomst.

De briefschrijvers vinden óók dat het hoger onderwijs onvoldoende verantwoordelijkheid neemt. De klimaatcrisis als het grootste hedendaagse probleem is in de curricula afwezig, zeggen ze. Ook vinden ze de financiële verbintenissen tussen vervuilende bedrijven en onderwijsinstituten niet te verkroppen.

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie