De Kijk van Kastermans: Mirakelse berk geneest paard

1/8
Hilversum

In de nacht van 21 op 22 december 1999 ’verschijnt’ op de Blaricummer hei tegenover de Trappenberg in Huizen een metershoog kruisbeeld.

Wandelaars en joggers kunnen de volgende ochtend hun ogen niet geloven. Het uit de kluiten gewassen bordeauxrode stalen kruis met de zachtroze Jezus, de tekst ’ik ben er ook voor jou’ en een bronskleurige duif staat in een slordige bak met beton. Een wandelaarster drukt spontaan haar ketting met crucifix in het nog vochtige beton. Verbazing alom. Bijval, maar ook kritische kanttekeningen.

Bak beton

’Ik vind dit niet correct hoor’, reageert een Blaricumse jogger in deze krant. ’Gewoon omzagen die hap. Dit is een schitterend natuurgebied, zet zoiets in je eigen tuin. En dan ook nog in zo’n bak beton. Het is ongepast en opdringerig. Als iedereen zoiets doet, staat de mooiste hei van Europa binnen de kortste keren vol.’

De exploitant van Brasserie Drusius in Bussum kan in de krant enig licht over het mysterie laten schijnen. Die ochtend zaten, in alle vroegte, de klaarblijkelijke ’planters’ van het kruisbeeld in zijn etablissement bij te komen van de klus. De driestammige berk achter het kruis speelt een grote rol, heeft de horecaman vernomen. ’Een van hen zou enige tijd geleden zijn problemen met zijn zieke paard aan die boom hebben verteld. Spontaan was het dier genezen.’

Shovel

De volgende dag staat in de krant een foto: met een shovel haalt het Goois Natuurreservaat de illegaal (maar professioneel) geplaatste crucifix weg.

Dat kost overigens best wel wat moeite. De grote achterwielen van het voertuig gaan een halve meter de lucht in als de ketting tussen de shovel en het kruis strak komt te staan. Besloten wordt eerst het nog niet opgedroogde beton weg te scheppen. Dan blijkt dat de kruisplaatsers niet over een nacht ijs zijn gegaan. De poot van het kruis is in een twee meter diep gat geplaatst, dat vervolgens met beton is gevuld. Verder is de stalen paal met loodzware ankers in de grond gezekerd.

Duif van messing

Uiteindelijk lukt het om de crucifix weg te halen. Bij nadere bestudering blijkt het ding zeven meter hoog te zijn; kruis, plaquette en Jezus zijn van staal; de duif is van messing. ’Dat ding heeft goud geld gekost’, concludeert de bestuurder van de shovel. Het GNR is ’not amused’. Het weghalen kost een flinke zakcent. De toegangsweg vanaf de Crailoseweg is door de kruisplaatsers helemaal ontwricht. Takken en wortels van de berk zijn beschadigd.

Pittig gesprek

Het GNR transporteert het gevaarte naar de Zanderij, meldt een boswachter. ’En dan kijken wie hem op komt halen. Want die mensen wacht een pittig gesprek.’ Naast een proces verbaal krijgen de ’daders’ dan een rekening gepresenteerd voor het weghalen van het gevaarte en het repareren van het hek. De boswachter kan geen enkel begrip opbrengen voor de actie. ’Als ze nu een zwerfkei hadden neergelegd, iets wat past bij de natuur. Maar dit?’

Smerig

De krant komt met meer info van de exploitant van Brasserie Drusius. De groep van zeven of acht mensen, jong en oud, kwam om kwart over acht ’s ochtends bij hem binnen. ’Ze vielen me op omdat ze er zo smerig uitzagen.’

De bezoekers vertelden dat zij de hele nacht hadden gewerkt. In een persbericht, dat ze bij hem achterlieten, staat dat zij een ’stille bidplaats’, een ’kerk zonder gebouw’ willen. Geen rare sekte, oordeelt de horecaman, maar een ’heel devote en toegewijde’ groep.

Boze bui

Toen hij met hen in gesprek raakte, vertelden zij de reden achter hun ongewone daad. ’Ongeveer een jaar geleden had een van hen over de heide gelopen. Zijn paard was ziek en in een boze bui had hij bij de boom in zichzelf gepraat. En, zo vertelde hij, hij had respons gekregen. Of de boom terug praatte weet ik niet, maar het paard is wel hersteld. Het verhaal verspreidde zich als een inktvlek en de groep mensen die geloofde dat de boom mirakels was, werd steeds groter. En daarom hebben ze dat kruis neergezet.’

Of de groep het kruisbeeld weer bij het GNR is komen ophalen en hun devote actie vervolgens een (financieel) staartje heeft gekregen, is niet bekend.

Nieuw zoekplaatje, nr. 4

De Kijk van Kastermans: Mirakelse berk geneest paard
Op het spandoek staat: ’Laat ons nu eens niet in de kou staan. Wanneer kunnen we nu eindelijk eens de eerste paal gaan slaan?’
© foto streekarchief kastermans

Hierboven het nieuwe zoekplaatje. Protest van jong en oud op de publieke tribune van de Hilversumse raadszaal. Waar gaat het om? Wanneer is deze foto gemaakt? Wie herkent een of meer tribunezitters?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via e.de.paepe@hollandmediacombinatie.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Hier staan meer afleveringen van De Kijk van Kastermans.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie