Premium

Ouders bellen GGD’s over mazelen en bof, zorgen om heropleving kinderziektes

Ouders bellen GGD’s over mazelen en bof, zorgen om heropleving kinderziektes
© Illustratie: Jan Lamers
Amsterdam

De schrik zit er goed in bij ouders over de terugkeer van besmettelijke ziektes als mazelen en bof die jaren uit beeld zijn geweest.

Ouders trekken bij koorts en vlekjes sneller aan de bel, merken gezondheidsdiensten in Noord- en Zuid-Holland. „We krijgen meer vragen dan gewoonlijk”, meldt een woordvoerster van GGD Hollands Midden. GGD Kennemerland krijgt wel honderd vragen per dag, vooral over mazelen en meningokokken. Hoe groot is de kans dat mijn kind ziek wordt? Hoe hoog is de vaccinatiegraad? Waar is het vaccin te halen? Ook mensen die naar New York reizen willen advies, omdat in stadsdeel Brooklyn mazelen heerst. Kennemerland noteerde dit jaar tot nu toe één patiënt met het virus.

Loos alarm

GGD’s krijgen ook meldingen die loos alarm blijken. „Kindercentra en scholen melden kinderen met vlekjes en vragen zich af of het mazelen zijn”, meldt GGD Gooi en Vechtstreek. „Mogelijk speelt verhoogde alertheid en ongerustheid door alle media-aandacht een rol”, vermoedt GGD-regio Utrecht. „Een keer is door een school onterecht aan ouders gemeld dat er sprake was van mazelen, terwijl het om een andere vlekjesziekte ging.” Eerder gebeurde dat bij een docent op een school in Zoetermeer en bij leerlingen in Assen. Vals alarm, toonde onderzoek aan.

Huisartsen

GGD Hollands-Noord krijgt ’zo nu en dan’ telefoontjes van huisartsen ’die willen overleggen over een patiënt bij wie ze meningokokken, bof of mazelen vermoeden’. Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink) krijgt veel vragen over het wel of niet toelaten van ongevaccineerde kinderen bij de opvang. „Het neemt met de dag toe”, zegt voorzitter Gjalt Jellesma.

Bof

Ook de bof is een hot item sinds acht Utrechtse studenten de ziekte opliepen. Na invoering van vaccinatie in 1987 kwam de bof – op een epidemie onder niet-ingeënte orthodox-protestantse schoolkinderen en enkele uitbraken onder studenten na – weinig meer voor. Maar dit jaar zijn er dertig meldingen, laat staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten. Dat is meer dan in de vijf voorgaande jaren.

Ouders bellen GGD’s over mazelen en bof, zorgen om heropleving kinderziektes

De mazelen-teller staat in 2019 op twintig patiënten, onder wie vier niet-ingeënte kinderen op een dagverblijf in Den Haag. Voorheen ging het meestal om tien tot twintig in een heel jaar. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) krijgt Nederland vaker te maken met ’importmazelen’ uit het buitenland. In verschillende Europese landen zijn uitbraken, de grootste in Oekraïne en Roemenië.

Hoofd koel

Arts infectieziektebestrijding Helma Ruijs van het RIVM herkent de onrust over mazelen. „Bij vlekjes en koorts denken mensen sneller aan mazelen en trekken aan de bel. Meestal is het iets anders, bijvoorbeeld de Vijfde of Zesde Ziekte.’’ Haar advies: ,,Houd het hoofd koel, de kans op mazelen is in Nederland bij kinderen heel erg klein.”

Vlekjes

Bel bij een vermoeden van mazelen de huisarts, vervolgt ze. Symptomen zijn hoge koorts, verkoudheid, tranende ogen, hoesten en vlekjes. Soms zijn er complicaties als oor- of longontsteking. „De huisarts beoordeelt of laboratoriumonderzoek nodig is. Pas als die uitslag bevestigend is, is het mazelen.” Artsen en laboratoria zijn verplicht mazelen te melden aan de GGD ’zodat onbeschermde contacten van een patiënt alsnog gevaccineerd kunnen worden’.

Hoewel het cruciaal is dat 95 procent van de bevolking is ingeënt, is de landelijke vaccinatiegraad inmiddels gedaald naar 92,9 procent.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.