Premium

Horeca klaar voor warm paasweekend: ’Een paar extra handjes zou fijn zijn’

1/5
Hilversum

Het wordt al de hele week voorspeld: een zonovergoten paasweekend. Een vooruitzicht waar veel mensen erg blij van worden. En ja, ook horecaondernemers lopen zich met plezier warm voor een paar dagen knallen op het terras. Alle zaken lijken hun planning wat personeel betreft op orde te hebben. „Al zouden een paar extra handjes wel fijn zijn”, nuanceert Marije van Thiel (eigenaresse van Le Journal aan de Groest in Hilversum) de feestvreugde.

„Natuurlijk zit eigenlijk iedereen om personeel te springen. Maar de meesten geven dat niet toe, zeggen dat niet hardop”, vertelt ze. „Geloof mij; het is een probleem. Niet alleen hier in het Gooi, hoor. Dit speelt in het hele land. Zeker als je zoals wij ook op drukke dagen de juiste service en snelheid wilt bieden. Ik heb kwaliteit van het personeel hoog in het vaandel staan. Moet ook wel, want maak je een missertje, dan staat het meteen online. Het is keihard.” Van Thiel wil niet generaliseren en zeker niet al te negatief zijn, maar in haar ogen weten veel jongeren eigenlijk niet goed wat hard werken is. Prinsen- en prinsessengedrag?

Proefdraaien

„Ja, zoiets. Veel jongeren van nu hoeven thuis nauwelijks iets te doen. Dat merk je.” Iedereen die bij haar solliciteert mag komen proefdraaien, vertelt ze. „Maar de ervaring is dat de meesten na een maand alweer weg zijn.” Toch kijkt ze uit naar de komende dagen. Ze draait met de normale bezetting. „Het terras is niet groter, ofzo. De omloopsnelheid zal iets hoger zijn. Staat tegenover dat gasten op dit soort dagen wat relaxter zijn.”

Goed contact met je gasten. Dát is voor Hans van Gils (eigenaar van Het Wapen van Huizen) het devies. „Op mooie dagen is het gewoon krap wat personele bezetting betreft. Daar is niets aan te doen. Komende dagen moeten we ook echt afwachten hoe het gaat. In het team zitten mensen met veel en met wat minder ervaring. Ik merk wel dat de meeste van onze gasten de kranten lezen, het nieuws volgen en dus op de hoogte zijn van de personeelstekorten in de horeca. Daar kun je dus gewoon over praten, je kunt het uitleggen. Doe je dat, dan is er best begrip voor het feit dat je soms even iets langer dan normaal op een bestelling moeten wachten.”

Van Gils heeft er een pittig jaar op zitten. Door de ingrijpende renovatie van de Naarderstraat was zijn zaak lange tijd slecht bereikbaar. Maar die periode ligt nu achter hem. „Ik ben heel tevreden. Het is mooi geworden. Mensen weten ons nu weer goed te vinden.”

Personeelsstress?

Bij eetcafé De Dokter aan de Groest in Hilversum serveert Daphne de Ruijter de eerste cappuccino’s van de dag uit. Personeelsstress? Nee. Dat speelt niet bij De Dokter. „Er is voor dit weekend wel een iemand extra ingepland. En mocht het ineens echt heel druk worden – dat houdt de bedrijfsleider altijd scherp in de gaten, die is superfanatiek – dan kan het zijn dat ik word opgebeld om extra te werken. Nou, dat vind ik niet erg. Ik woon hier om de hoek, op vijf minuten. Dus geen probleem.” Ze vertelt dat ze het heerlijk vindt om in de horeca te werken. „Het verveeld nooit, elke dag is anders. En we hebben een goed, vast team, heel gemengd qua leeftijd. Het is hartstikke gezellig.”

Een uniek concept. Dat is volgens Emmanuel Emma’s (bedrijfsleider bij Mout aan het Marktplein in Hilversum) het toverwoord. „Jongeren werken hier graag. We zijn zo langzamerhand een begrip in Hilversum en daarbuiten. Dit Paasweekend pakken we echt uit met een springkussen, een paashaas, eieren schilderen. Ik denk dat er dan acht tot tien extra mensen in de bediening lopen. Zorgen dat alle gasten goed en snel geholpen worden. Ook als het druk is. Dát is de uitdaging.”

Beter Leven Kok

Als er iets trekt op zonnige dagen, dan is het water. Goed nieuws voor de restaurants in het Nautisch Kwartier in Huizen. Hier zit sinds een jaar Porterhouse (met ook een vestiging in Naarden). Ard Hopstaken (eigenaar) en Tom Stoker (’smaakprofessor’ en partner in de Porter Social Club, gelegen boven het restaurant) vertellen geen last te hebben van personeelstekorten. „Kwestie van op tijd beginnen met plannen”, zegt Hopstaken. Maar hij gaat verder, zet in op goede arbeidsvoorwaarden. „Zo hebben we de regeling ’Beter Leven Kok’ geïntroduceerd. Betekent: vier dagen werken en goed betaald. Dat geeft vrijheid en dat werkt! En wie lol heeft in z’n werk, straalt dat uit.” Nieuw personeel vinden is volgens Stoker geen probleem. „Ze komen via via bij ons. Vriendjes van vriendjes. Iedereen kent elkaar.” Bedrijfsleider Nicole Klijnstra kijkt uit naar de paasdagen. „Een maandje geleden hadden we al zo’n mooi weekend. Daarna werd het slechter. Dus ik vind het heerlijk dat het nu weer lekker druk wordt. Laat maar komen!”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.