Premium

’Laat winkeliers Laren bloemenpracht (mee)betalen’

’Laat winkeliers Laren bloemenpracht (mee)betalen’
Een hanging basket met petunia.
© Foto Getty Images
Laren

Een onschuldig onderwerp als het aanbrengen van vijftig manden met bloemen (’hanging baskets’) en de plaatsing van zes bloemenzuilen in het centrum van Laren en aan de Schapendrift was donderdagavond toch aanleiding voor een pittige discussie in de raadscommissie maatschappij en financiën.

Waarom betaalt winkeliersvereniging Bijzonder Laren de bloemen niet zelf?, vroeg Melle van der Geest (D66) zich af. Evert de Jong (Liberaal Laren) betrok datzelfde standpunt. Omdat SP en PvdA in de Larense politiek niet vertegenwoordigd zijn, nam Robert Winkel (CDA) het op zich voorzitter Mao te citeren: „Laat duizend bloemen bloeien.” Tegelijk mopperde hij: „Maar het zijn wel dure bloemen.”

Wethouder Ton Stam liet weten dat de gemeente over de opfleuractie inmiddels overeenstemming heeft bereikt met ondernemersclub Bijzonder Laren. Die draagt dit jaar vijfduizend euro bij aan de jaarlijkse kosten van 9.500 euro. Voor rekening van de gemeente komt dit jaar dan nog 4.500 euro.

Stam vond het ’nogal overdreven’ over dat luttele bedrag een politieke discussie te voeren. De bloemenpracht is bovendien ’ons eigen idee en ook bedoeld voor het winkelend publiek’, stelde hij. Wethouder Peter Calis viel hem bij: „Verschillende raadsleden hebben om hanging baskets en bloemenzuilen gevraagd en ze staan in het coalitieakkoord, dus dit voorstel kan niemand verbazen.”

Barbara Goos (VVD) vroeg Bijzonder Laren te bewegen ook voor de volgende jaren een bijdrage te betalen. Dat vond Stam dan weer wel een goed idee.

Lees ook: Centrum Laren krijgt manden en zuilen vol bloemen

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.