Premium

Vereniging Behoud Anna’s Hoeve en provincie willen salamanders helpen: ’Nu is het misschien te laat’

Vereniging Behoud Anna’s Hoeve en provincie willen salamanders helpen: ’Nu is het misschien te laat’
De emmers staan inmiddels aan de buitenkant van het scherm.
© foto jelle harder
Hilversum

„Het opengraven van het salamanderpoeltje op het gedeelte van Anna’s Hoeve waar de HOV-busbaan komt te liggen, had eigenlijk eerder gemoeten”, verzucht Danny van Kooi, voorzitter de Vereniging tot Behoud van Anna’s Hoeve e.o. (VBAH).

Toch gaan de natuurliefhebbers alles op alles zetten om zo veel mogelijk bedreigde kamsalamanders te vangen. Het poeltje is al jaren punt van discussie. De provincie Noord-Holland gooide het dicht, terwijl de VBAH het open wilde houden om de daar levende kamsalamander te kunnen vangen en over te zetten.

Maar nu is de poel weer open. Van Kooi: „Vorige week zijn wij met de provincie, de regionale uitvoeringsdienst en mensen van de HOV op locatie wezen kijken. Toen is er gesproken en besloten om het poeltje open te graven.” Van Kooi is daar blij mee. „De geur van het water moet ervoor zorgen dat de salamanders vanuit het bouwterrein naar het water komen. Om het water staat een scherm met emmers, waardoor ze in een van die emmers vallen. Dan pakken wij ze op en brengen ze naar een nieuwe poel.”

Voortplanting

De amfibieën komen naar het water om zich voort te planten, weet de voorzitter. „In de winter leven ze op het land. Ze gaan in het voorjaar altijd terug naar het water waar ze zijn geboren.” En dan wil de vereniging ze pakken.

Zijn de salamanders nog te redden? Van Kooi weet het niet: „Het was beter geweest als dit in februari was gebeurd. Nu is het misschien te laat.” Toch gaat VBAH iedere dag kijken of er salamanders in de emmers zitten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.