Premium

Laarder politiek is nogal wrevelig over rekenkamer BEL-gemeenten

Laarder politiek is nogal wrevelig over rekenkamer BEL-gemeenten
© Archieffoto Studio Kastermans/Ben den Ouden
Laren

Van de rekenkamercommissie voor Blaricum, Eemnes en Laren ’willen we meer kwaliteit’. Die opmerking van Thijmen Jacobse (Larens Behoud) in de Laarder raadscommissie maatschappij en financiën vatte de kritische toonzetting van de gedachtewisseling donderdagavond aardig samen.

De rekenkamer voor de gemeenteraden van de drie BEL-gemeenten doet onafhankelijk onderzoek naar allerlei onderwerpen. Het uiteindelijke doel is verbetering van het openbaar bestuur.

De rekenkamer heeft het de afgelopen jaren met een gekort budget moeten doen en vraagt nu van elk van de drie gemeenten vijfduizend euro per jaar erbij om weer op het oude niveau van 22.000 euro per jaar per gemeente te komen. Daarnaast vraagt de rekenkamer om indexering van dat bedrag zodat prijsstijgingen kunnen worden bijgebeend.

Net als eerder in Eemnes bleek donderdagavond ook in Laren dat de politiek best bereid is het extra geld te geven, maar dat diverse fracties wel iets willen in ruil daarvoor. Jacobse noemde het meer kwaliteit, Jan van Midden (VVD) bepleitte dat er voor de rekenkamer een onderzoeksplan komt voor bijvoorbeeld drie jaar en dat de gemeenteraden op basis daarvan geld beschikbaar stellen.

Rekenkamerlid Etienne Lemmens wees erop dat de gemeenteraad geen opdracht tot onderzoek kan geven ’al luisteren we natuurlijk wel naar de raad’. Robert Winkel (CDA) en Evert de Jong (Liberaal Laren) verklaarden als enigen het extra geld voor de rekenkamer ’onvoorwaardelijk’ te willen fourneren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.