Hilversumse JP Coenstraat huldigt ’aardigste buurman’: ’Lief zijn voor elkaar maakt rijk van binnen’

Hilversumse JP Coenstraat huldigt ’aardigste buurman’: ’Lief zijn voor elkaar maakt rijk van binnen’
Evert Borgers is ontdaan door de blijk van waardering. Zijn vrouw Ans staat hem terzijde en links buurvrouw Christy ten Broeke.
© FOTO Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Hilversum

Leuke buren zijn altijd meegenomen. Maar de bovenstebeste, aardigste en liefste buurman van heel Hilversum woont in de JP Coenstraat. Dat vinden de anderen in de buurt. En daarom werd de 76-jarige Evert Borgers vrijdagavond gehuldigd.

Er ontstond een oploopje rond zevenen vrijdagavond in de JP Coenstraat. Veel bewoners kwamen de voordeur uit om naar het huis van Evert en Ans Borgers te sluipen. Die wisten nog niets van de ’prijsuitreiking’. En toen naaste buurvrouw Christy ten Broeke aanbelde en de twee naar buiten haalde, leek het echtpaar Borgers dan ook meer verward dan opgetogen. Toen duidelijk werd wat de bedoeling was, weerde Borgers meteen af. „Niet doen, nergens voor nodig, houd toch op.”

Maar Christy ten Broeke was duidelijk: „Evert, je bent de aardigste. Ik heb het in de hele straat nagevraagd en iedereen is het ermee eens. Jij houdt de straat en de mensen bij elkaar, je bent uitzonderlijk.” En ze overhandigde Borgers een oorkonde, een wensboom en een geldboom. „Ga er in vredesnaam iets leuks mee doen, voor jezelf”, beklemtoonde ze.

Evert Borgers is zo’n man die, als hij gaat bladblazeren, meteen drie huizenblokken meepikt. Hij is namelijk toch al bezig. De man die op de fiets stapt om een antibioticakuur te halen voor een oude buurvrouw met longontsteking. Die jou met je hondje dat ernstig ziek is naar de dierenkliniek in Utrecht rijdt. Die op één dag 750 oliebollen verkoopt voor het goede doel, Roma-kinderen in Roemenië, en daarvoor in zijn eigen voortuin speciaal een kraam neerzet.

„Ik vind het niks bijzonders”, zei hij toen hij zijn ontroering de baas was en zijn stoere zelf weer was. „Ik kom uit een arm gezin, ik was de jongste van acht kinderen. We hadden thuis niks, en daarom deed je van alles om elkaar te helpen. We waren arm, maar ik ben nog steeds rijk van binnen. Want dat word je als je wat voor een ander kan doen.”

Op zijn veertiende was hij al groenteboer. „Ik liep nog met paard en wagen.” Later werd Borgers vrachtwagenchauffeur en werkte hij ook nog bij de Tomingroep. Nu is hij naar eigen zeggen in dienst bij zijn echtgenote Ans. Die vertelde: „Ik was 31 jaar en gescheiden. Nooit meer een man, wist ik zeker. En toen kwam ik Evert tegen. Nou, die laat je natuurlijk niet lopen.”

Het is onmogelijk om alle goede werken die Borgers verrichtte op te sommen. Maar Christy ten Broeke, die het initiatief nam voor de huldiging en de buurt mobiliseerde, vatte het zo samen. „Als je de wereld beter wilt maken, begin dan maar in je naaste omgeving. Iedereen wil de walvis redden, maar haast niemand komt tegenwoordig nog uit zijn stoel. We leven in een snelle, oppervlakkige maatschappij, en het is niet meer vanzelfsprekend dat we oog voor elkaar hebben. Evert is een van de uitzonderingen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.