Premium

Recente branden bewijzen: Gevaar natuurbrand groter dan ooit door aanhoudende droogte

Recente branden bewijzen: Gevaar natuurbrand groter dan ooit door aanhoudende droogte
© foto studio kastermans
Hilversum, Soest

Het risico op natuurbranden in Gooi en Eemland is door de langdurig aanhoudende droogte groter dan ooit. Bos en hei zijn inmiddels zo gortdroog dat een klein vonkje kan zorgen voor een zich razendsnel uitbreidend vuur.

,,De situatie is nu al vergelijkbaar met einde zomer vorig jaar”, stelt woordvoerder Marcel Westendorp van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). ,,Het is zo extreem droog, er hoeft echt maar iets te gebeuren en je hebt brand. Als er dan een beetje wind staat gaat het heel snel mis, zoals vorige week in Hilversum en nu weer in de bossen bij Soest.”

Lees ook: Twee jongens (14 en 15) verantwoordelijk voor Hilversumse heidebrand: Spelen met vuurwerk ging mis [video]

De natuurbranden op de Hilversumse Laapersheide maandagavond 8 april en donderdag in de Soester duinen hadden een voor deze regio ongekende omvang. Er ging ondanks de grote inzet van de brandweer respectievelijk zes en vier hectare natuur in vlammen op.

De brand op de Hilversumse hei blijkt veroorzaakt door twee met vuurwerk spelende kinderen. Bij de brand in het bos bij de Korte Duinen in Soest wordt niet uitgegaan van brandstichting.

Lees ook: Grote natuurbrand in Soester Duinen onder controle

Afgelopen week is onder meer in de provincies Utrecht en Noord-Holland al opgeschaald naar fase 2 voor natuurbranden, het hoogste niveau.

Kampvuurtjes, open vuur en barbecueën in de natuur zijn inmiddels streng verboden, ook op de stookplaatsen op dagrecreatieterreinen. Onder meer de gemeente Soest zegt hier extra op te gaan controleren. Op overtreding van de regels staat 280 euro boete.

De Veiligheidsregio heeft vrijwel continu patrouillevliegtuig Charly in de lucht om branden op te sporen. Er wordt surveillance gevlogen boven de Utrechtse Heuvelrug.

Vanuit dit vliegtuigje wordt in geval van brand de brandweer op de grond zo nodig gecoacht en aangestuurd. Preventief sproeien is zinloos omdat de natuurgebieden te groot zijn.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.