’Moord in Laren op crimeblogger Martin Kok alsnog in groter onderzoek’

’Moord in Laren op crimeblogger Martin Kok alsnog in groter onderzoek’
Verdachte Achraf B., getekend tijdens eerdere rechtszitting.
© ANP
LELYSTAD

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag opnieuw geprobeerd de rechtszaak over de moord op crimeblogger Martin Kok onder te brengen in het grote strafproces Marengo, dat draait om liquidaties die justitie linkt aan de criminele organisatie van de voortvluchtige Ridouan Taghi.

Eerder wees de rechtbank dat verzoek af, omdat de wet de overdracht van een al gestarte strafzaak niet toestaat.

Kkok werd op 8 december 2016 op de parkeerplaats van seksclub Bocaccio in Laren doodgeschoten terwijl hij in de auto zat. Kok maakte de laatste jaren veel vijanden met de ongecensureerde berichten die hij op zijn site Vlinderscrime.nl plaatste.

Lees ook: Moord op Martin Kok bij seksclub Boccaccio was herkansing [video]

In de zaak-Kok, die wordt behandeld door de rechtbank in Lelystad, wordt tot nu toe alleen de 26-jarige Achraf B. vervolgd. Bij de moord in Laren zou hij als spotter zijn opgetreden. Het OM verdenkt hem daarnaast van liquidaties die onder het in Amsterdam lopende Marengo-onderzoek vallen.

Lees ook: Verdachte moord Martin Kok in cel aangehouden

Justitie wil alle verdenkingen tegen B. ,,in onderlinge samenhang" aan een rechtbank kunnen voorleggen, benadrukte de aanklaagster donderdag. Zij memoreerde dat de aanklacht tegen B. in de zaak-Kok niet op zichzelf staat ,,en ook niet zo kan worden beschouwd".

Volgens haar kan de rechtbank de behandeling met een ,,interne verwijzing" eenvoudig in handen leggen van de rechters in de Marengo-zaak.

Lees ook: OM: onvoldoende bewijs tegen moordverdachte Martin Kok

B.'s raadsman Guy Weski vond dat het OM de rechtbank vraagt ,,zich in onmogelijke bochten te wringen". Hij verweet justitie ook de zaak ,,onnodig te rekken". Volgens hem ligt er in de zaak-Kok ,,nauwelijks iets" tegen zijn cliënt. Hij vroeg de rechtbank de zaak snel af te doen.

Het OM waarschuwde dat een volledig op zichzelf staande berechting van B. niet kan starten voordat in Marengo uitspraak is gedaan en daarmee duidelijkheid is ontstaan over de betrouwbaarheid van de verklaringen die kroongetuige Nabil B. in dat proces heeft afgelegd.

Maar volgens Weski spelen die in de zaak-Kok geen enkele rol. ,,Nabil B. heeft helemaal niets gezegd over mijn cliënt. Hij kent hem niet eens. Niet van naam, niet van gezicht."

De rechtbank beslist in mei over het verzoek van het OM.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.