Premium

Vorstelijk verleden kijken in bioscoop Paleis Soestdijk

Vorstelijk verleden kijken in bioscoop Paleis Soestdijk
Huiselijke tafereeltjes in prins Bernhards privé-bioscoop in het paleis.
© Caspar Huurdeman
Baarn

In de beroemde bioscoopzaal van Paleis Soestdijk wordt tijdelijk voor het publiek een film getoond met historische opnamen, die gedeeltelijk gemaakt zijn door prins Bernhard.

De twintig minuten durende ’Paleis Soestdijk in film: bijzondere beelden uit een vorstelijk verleden’ is compilatie.

Originele beelden uit het archief van de Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid worden aangevuld met filmmateriaal dat door de prins zelf is gemaakt en gemonteerd. In 1987 zei hij al in een interview: „Film is altijd een van mijn liefste hobby’s geweest. Om de opname zelf te maken, daarna naar huis te komen en de films aan elkaar te plakken en te knippen en dan later aan de familie te tonen en lof te krijgen.” Dat interview is gemaakt in de filmzaal terwijl hij aan het monteren is.

De film toont historische beelden van het gezin uit de periode van 1937 tot 2001. Zo wordt het huiselijk tafereeltje getoond van de prinsesjes bij een theeservies, maar ook prinses Juliana die de prins een compliment geeft over zijn monteertalent terwijl hij bromt ’het gaat, het gaat’.

De filmzaal werd vorig jaar ook al een keer opengesteld. Bezoekers kunnen zich inschrijven voor de vertoningen vanaf vrijdag 19 april tot en met zondag 5 mei.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.