Premium

Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Matthijs de Ligt blijven gewone jongens

Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Matthijs de Ligt blijven gewone jongens
Van links naar rechts: Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Joel Veltman, Lasse Schone, Daley Blind, Donny van de Beek.
© ANP
Amsterdam

Met grote bewondering kijkt de wereld naar Ajax. Van Manchester tot Turijn, van Zuid-Amerika tot Zuid-Afrika. In eigen land is er naast waardering een grote glimlach. De charme en aaibaarheid van drie jonge Ajacieden doet menigeen smelten. Frenkie, Donny en Matthijs. Drie oh zo gewone gasten.

Met de breedst mogelijke lach stond Frenkie de Jong dinsdagnacht weer voor elke camera in Turijn. Niet gespeeld, maar oprecht grijnzend om alles wat zich dit jaar in zijn leven afspeelt. Als Frenkie lacht, is de kijker al blij.

Zijn ’captain’, Matthijs de Ligt, is meestal in de buurt. Die kan al net zo ontwapenend vertellen als De Jong.

Er zit alleen een ander accentje aan de stem. Niet kakkerig, wel een beetje studentikoos. Negentien jaar pas, maar als hij niet in een Ajax-shirt voor camera’s zou staan, zou hij zo een lezing op Nyenrode kunnen houden.

En net als je je afvraagt of zo’n welbespraakte jongen met een atheneum-diploma wel thuishoort in de voetbalwereld, brengt hij je dicht bij de sfeer van de kleedkamer. „Wat ik bij het missen van een aantal grote kansen voor Ajax in de tweede helft dacht? Gewoon, dat we liepen te kutten.” Het groepje verslaggevers schiet in de lach. „Ja, sorry dat ik het zo zeg…”, haalt De Ligt zijn schouders op.

Pils

Donny van de Beek is al net zo’n vrolijke snuiter. De appel valt nooit ver van de boom. Vader André, eigenaar van een poeliersbedrijf, voorziet restaurants in half Nederland van kip en zit ’s avonds na het eten een paar keer per week te klaverjassen in de kantine van de voetbalclub in het dorp Nijkerkerveen.

Daar woont Donny nog steeds in een huisje in de tuin van zijn ouders en daar komen de voetbalvrienden van zijn broertje Rody op zaterdag nog regelmatig ’een pils’ drinken.

Lees ook: Ajacied Van de Beek scoort en denkt aan vriend Nouri

We maken het dit seizoen allemaal voor het laatst mee waarschijnlijk. De voetbalkunsten van het trio en de andere Ajacieden hebben de schijnwerpers vol op de Johan Cruijff Arena geplaatst. De Jong verhuist naar Barcelona, De Ligt volgt zo goed als zeker in zijn spoor en voor Van de Beek, maker van de 1-1 tegen Juventus, staan ze straks ook in de rij.

Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Matthijs de Ligt blijven gewone jongens
Frenkie de Jong, Dusan Tadic, David Neres, Matthijs de Ligt, Dani de Wit en Joël Veltman vieren hun sensationele zege op Juventus.
© Foto ANP/Koen van Weel

Van de Beek had in de gaten dat dinsdagavond na het laatste fluitsignaal in Turijn zelfs de Italianen voor hem en zijn ploeggenoten klapten. „Het zijn emotionele mensen, die Italianen”, zegt de blonde middenvelder. „Maar als je het goed doet, tonen ze ook hun respect. Prachtig om te zien, man.”

Net als De Ligt en De Jong denkt Van de Beek dat zijn ploeg nu de Champions League kan winnen. En als deze drie dat denken, spreken ze het ook hardop uit. Van de Beek: „Ja, ik snap ook wel dat iedereen ons keihard had uitgelachen als ik dat vorig jaar had gezegd. Maar sinds vorige week weten wij dat het mogelijk is. Waarom zou het niet kunnen?”

Het trio doet oudere fans denken aan de glorietijden uit de jaren zestig en zeventig, toen Johan Cruijff, Sjaak Swart en Piet Keizer net zo nuchter bleven na grootse prestaties in Europa. Echte Amsterdammers die dicht bij het gewone volk bleven en nooit zijn gaan zweven.

De Jong heeft zijn wieg in het Zuid-Hollandse Arkel staan, maar had een Amsterdammer kunnen zijn.

„In het weekend gaan we weer lekker met de bus naar Groningen, zo is het ook weer”, zegt hij in het feestgedruis van het stadion in Turijn. Hij blijft onbewogen onder alle lofzang en aandacht. Dat hij door zijn transfer naar Barcelona in een klap multimiljonair is geworden, is hem niet aan te zien. Geen blingbling of een extravagante levensstijl ook.

De drie staan ook symbool voor de vriendschap in de selectie. Ze lachen, ze feesten en ze knokken (voor een zege) met elkaar. „Elke wedstrijd laten we zien dat we alles voor elkaar over hebben”, zegt De Ligt, die in het strijdgewoel tegen Juventus zijn teamgenoot Joël Veltman een beuk gaf.

De Ligt, schaterend: „Ja, Ronaldo ging bij een corner opeens om de menigte heen. Ik probeerde nog bij hem te komen. Joël zei dat hij in dat gewoel werd neergehaald. Maar hij wist niet dat ik dat deed…”

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen