Premium

Column Remco Veldhuis: Priorité

Column Remco Veldhuis: Priorité

De nog niet officiële giro cinq cing cing actie voor de gehavende Notre Dame heeft al bijna een miljard euro opgebracht. Een miljard!? Dat voelt een beetje als geld overmaken naar John de Mol zodat-ie de stoelen van z’n privejet kan laten afwerken met een biesje van Siberische-bergpelikanen-lullenleer… Het Vaticaan kijkt niet op of om van een miljardje meer of minder, maar toch springt men massaal voor de dame op de bres! Kwestie van pr(ioriteit).

De laatste keer dat ik in Parijs was viel het me op hoe ongelofelijk veel daklozen er als zombies ronddoolden. Er is chronisch geldgebrek voor opvang. Maar die ene dakloze is de andere niet. De Dame heeft niet te klagen. Haar McDonaldsbeker stroomt inmiddels over. Maar ik maak me er niet druk over.

Ik heb even wat anders aan m’n hoofd. Ik zeg altijd maar: Liberté et Fraternité mais j’ai touvallig even autre priorité! Ok, ik heb Centraal Beheer nog wel even gebeld om ze een leuke suggestie voor een inhaker te doen: je ziet twee Franse paters verliefd en voldaan naar elkaar kijken in de pastorie van de Notre Dame. Dan zie je nog hoe de één van de twee een sigaretje opsteekt… en dan: ’Even Apeldoorn bellen’. Zal er wel niks van horen, en dat maakt me ook niet uit.

Ik moet toch even focussen op belangrijkere kwesties. Het ligt misschien gewoon ook (nog) te gevoelig. Ze zijn daar in hun ’Couer’ geraakt. Of hun ’Sacre Couer’ zoals een bevriend kok het zou zeggen. Normaal gesproken zou een cabaretier hier weken lol van hebben, maar ik laat ’m even. Soit, dan is Rudolph van Veen beter in koken dan in architectuur, gelukkig maar!

Bovendien moet ik me even op andere dingen concentreren. Dat er meer verkeersdoden vallen dan in jaren? Dat houden we nog wel even zolang mobiele telefoons niet vanzelf op mute springen zodra ze sneller dan 5 km per uur bewegen... Klote, maar dat mag míjn aandacht niet ook afleiden. Een foto van een kroongetuige per ongeluk online? Superstom, maar ik heb even belangrijkere zaken om naar óm te kijken.

Sylvie Meis weer vrijgezel? Oi. Geen kaartje voor de ’geldharkboektour’ van Michelle Obama? Ik lag er maar heel kort wakker van. Ajax in de halve finale van de CL? Leuk, maar mijn opwinding is al bezet. Dat het aantal kijkers van Jacobine Geels tweeluik over ondergetekende (zaterdagmiddag op NPO2, 17:40 uur) nauwelijks het aantal van mijn familieleden overstijgt? Nu even niet belangrijk.

Want het is rokjesdag.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.