Premium

Primephonic, de Spotify van de klassieke muziek

Primephonic, de Spotify van de klassieke muziek

Vroeger kochten we een elpee die we draaiden op onze platenspeler. Een ritueel waarbij je om de 22 minuten de plaat moest omdraaien. Zonder app of afstandsbediening, gewoon met de hand.

In 1980 kwam met de komst van de cd de eerste verschuiving in de verhouding gemak versus kwaliteit. Zonder tikken en krassen kon in één ruk door een heel album beluisterd worden. Daar stond tegenover dat de platenhoes, vaak gesierd met kunststukken, plaats moest maken voor de veel kleinere cd-hoes. Ook ging helaas een deel van de kwaliteit verloren in de omzetting van analoog naar digitaal en andersom. Daar ligt wellicht een deel van de verklaring van de hedendaagse hype van vinyl.

Na de cd maakte in 2001 de iPod en iTunes store furore. Cd’s werden mp3’s en het downloaden begon aan de zegetocht. Wederom een knak voor de kwaliteit en een zege voor het gemak. Duizenden liedjes in je achterzak. Spotify deed daar in 2006 nog eens een schepje bovenop door de mogelijkheid van het ’streamen van muziek’. Maar liefst veertig miljoen nummers om uit te kiezen, in de laagste kwaliteit denkbaar.

Sinds enige tijd is er weer hoop voor degenen onder ons die de voordelen van betere kwaliteit kennen. En geloof me, die zijn er. Ook bij Spotify kun je nu voor een betere streamingkwaliteit kiezen en diensten als Tidal, Deezer en Qobuz onderscheiden zich juist op het vlak van de kwaliteit. Liefhebbers van klassieke muziek trokken tot voor kort aan het kortste eind.

Met de komst van Primephonic is daar nu verandering in gekomen. Met maar liefst een miljoen klassieke uitvoeringen heeft deze streamingdienst verreweg het grootste aanbod. Primephonic kent twee streamingvarianten.

Het Premium abonnement dat de klassieke muziek in 320 kbps mp3-kwaliteit de huiskamer in laat vloeien en het Platinum abonnement dat je in lossless 24-bit flac-kwaliteit laat genieten. Probeer deze streamingdienst nu twee weken gratis om erachter te komen of klassiek streamen jouw ding is. Een Premium-abonnement kost trouwens 7,99 per maand of 79,99 per jaar en het Platinum-abonnement kost 14,99 per maand of 149,99 per jaar.

Info: www.prime-phonic.com

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.