Premium

Herinrichting van ton moet van voetbalveld Keverdijk een plek voor iedereen maken

Herinrichting van ton moet van voetbalveld Keverdijk een plek voor iedereen maken
Het grasveld en pannaveld langs de Keverdijk gaan op de schop.
© Archieffoto Studio Kastermans
Naarden

Een ton heeft de gemeente Gooise Meren gereserveerd voor de herinrichting van het voetbalveld aan de Keverdijk in Naarden. Deze week werd de door de gemeente ingestelde klankbordgroep met omwonenden, jongeren, Volkstuinvereniging en gebruikers van het naastgelegen gebouw De Sprong, uitgenodigd om mee te denken over de nieuwe invulling van het veld.

Doel: een plek creëren waar iedereen in de wijk blij mee is en gebruik van kan maken en de blijvende overlast van vernielingen, hangende jeugd en drugsdeals op het parkeerterrein terugdringen.

Dat bleek nog niet zo eenvoudig. De aanwezige jongeren willen graag een chillplek, liefst overdekt, maar daar zit de buurt niet op te wachten. „Dat trekt alleen maar meer hangjeugd aan en dus ook overlast. Ik lig nu vaak al vier nachten per week wakker van de herrie midden in de nacht”, aldus een bewoonster.

Het moet vooral een plek worden waar jong en oud actief samen kunnen zijn. Verschillende opties werden ingetekend. Een ovale skeeler-/skatebaan met in het midden een halfpipe en een pannaveldje. Een deel van het huidige grasveld behouden om te kunnen voetballen, met een trimbaan er omheen. Gymtoestellen, een jeu de boulesbaan voor ouderen met omliggende bankjes. Een stuk verharding dat gebruikt kan worden voor de buurtbarbecue of een jaarmarkt van de volkstuinvereniging. En op één tekening was toch ook die jongerenkeet ingetekend. Met avondklok en duidelijke afspraken. Waar iedereen het over eens is, is het behoud van de parkeerplaatsen bij De Sprong, eventueel met slagboom ervoor, en de plaatsing van extra prullenbakken.

De gemeente Gooise Meren gaat in de komende weken aan alle ideeën een prijskaartje hangen en de verschillende wensen combineren tot een eerste schets waar de klankbordgroep vermoedelijke eind mei op mag schieten. Hoewel sommige aanwezigen de eerste ideeën toejuichen, zijn ze tegelijk sceptisch. „We kunnen het veld nog zo mooi inrichten, maar als de overlast en het gevoel van onveiligheid blijven, schieten we er niets mee op”, verwoordde een van de aanwezigen het algemene gevoel.

Knollenveld

Het resultaat valt of staat volgens de betrokkenen met het onderhoud en de handhaving vanuit de gemeente. Volgens de aanwezige wijkagent zal een herinrichting er niet voor zorgen dat hangjongeren ineens verleden tijd zijn. „En je kunt wel een prachtig nieuw grasveld neerleggen, maar als je het niet onderhoudt, is het binnen de kortste keren net zo’n knollenveld als nu”, merkte een ander op. „Gaat de gemeente dat ook meenemen in de plannen en wordt daar ook geld voor vrijgemaakt?” Dat antwoord bleef nog wat onduidelijk. Onderhoud en handhaving komen namelijk uit andere geldpotjes.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.