Premium

Gedoe rond pasar malam; Winkelcentrum Oostermeent klopt bij Huizen aan voor 9 mille subsidie

Gedoe rond pasar malam; Winkelcentrum Oostermeent klopt bij Huizen aan voor 9 mille subsidie
Massada treedt 29 juni op tijdens de pasar malam.
© archieffoto studio kastermans
Huizen

Winkelcentrum Oostermeent wil graag negen mille van de gemeente voor de organisatie van een pasar malam, maar de subsidieaanvraag gaat niet van een leien dakje.

Tijdens een gesprek tussen het bestuur van het winkelcentrum en wethouder Marlous Verbeek kwam de subsidie aan bod. Peter Koning vroeg vervolgens namens de Oostermeent per mail de gemeentelijke bijdrage aan voor de tweede editie van de pasar malam, op zaterdag 29 juni. Die dag zijn er niet alleen veel Indische hapjes en drankjes maar ook diverse optredens met muziek en dans, onder meer van de bekende Nederlands-Molukse band Massada uit Huizen.

Redelijk bedrag

De Oostermeent heeft becijferd dat het evenement een kleine negentien mille (ex. btw) gaat kosten. De gemeente wordt gevraagd om een bijdrage van negen mille. ’Een heel redelijk bedrag’, stelt Koning. ’Zeker gezien de aard van het jaarlijks terugkerende culturele evenement, het sociale karakter daarvan, de Huizer bevolkingsgroep die het aangaat, de extra impuls die het aan ons centrum geeft, de redelijkheid van het bedrag gezien richting de andere evenementen in Huizen die vaak minder publiek trekken en uiteraard de extra naamsbekendheid in en buiten het Gooi die het de gemeente Huizen weer zal geven.’

Kernwaarden

Namens de wethouder reageerde een ambtenaar, die de winkeliers bij praatte over de subsidiemogelijkheden in Huizen. Een incidentele bijdrage (als steun in de rug gedurende drie jaar) van maximaal vijf mille (per jaar afbouwend) is mogelijk, maar dan moet het nieuwe evenement wel voldoen aan de door de raad vastgestelde ’kernwaarden’. Die worden in de antwoordmail netjes opgesomd: imago Huizen Haven van ’t Gooi versterken; belangstelling Oude Haven versterken; belangstelling Oude Dorp versterken; beeld en belangstelling kustzone/strand versterken; aantrekken van bezoekers (minimaal circa 2.000).

Moed

Het een en ander valt bij winkeliers niet in goede aarde. Ze hadden gedacht dat een subsidieaanvraag niet zoveel voeten in de aarde zou hebben, meldt Koning. ’De moed zakt mij helaas al bijna in de schoenen.’ De mails van de gemeente zorgen voor boosheid en teleurstelling. Onder meer omdat in de lijst kernwaarden de versterking van het winkelcentrum schittert door afwezigheid. ’Kwetsend’, meent Koning.

Kramen

Na de vruchteloze mailwisseling volgde een officiële brief van het college aan het Oostermeent-bestuur waarin de voorwaarden nog eens worden vermeld en toegelicht. De winkeliers wordt gevraagd diverse zaken aan te vullen en te verduidelijken, waaronder de verwachte inkomsten en bezoekers, en de fikse kostenpost voor ’tenten, podia, kramen en algehele aankleding’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.