Premium

Laura Hoogland redt lelijke en ongewilde bananen van de versnipperaar

Laura Hoogland redt lelijke en ongewilde bananen van de versnipperaar
Amsterdam

Ze ’redt bananen van een onnodige dood’, zoals ze dat zelf noemt. Laura Hoogland (29) maakt er namelijk bananenbrood van. Haar recept werd zo populair, dat haar bananenbroden eind deze maand ook bij Albert Heijn verkocht worden.

Volgens de onderneemster met Leidse roots worden er jaarlijks zo’n 75 miljard bananen weggegooid. Bananen die voor verkopers niet goed genoeg zijn. Te klein, te rijp, te lelijk, noem maar op. Gemiddeld wordt er veertig procent van de bananenoogst weggegooid. Ze belanden allemaal in een versnipperaar.

Maar deze bananen zijn volgens Hoogland nog prima te gebruiken zijn. ,,Ik vind het zo zonde dat er zoveel goed eten wordt weggegooid. Vooral bananen die heel rijp zijn, die zijn perfect om goed bananenbrood van te bakken. Dan heb je helemaal geen suikers nodig om het brood op smaak te brengen, is ook meteen een stuk gezonder.’’

Haar bananenbroodmerk ontstond toevallig. Ze bakte al graag bananenbroden. Eerst voor zichzelf, later voor vrienden en familie. Maar al gauw wilden nog meer mensen een bananenbrood van haar.

,,Ik begon steeds meer te bakken in mijn keukentje. Op een gegeven moment leverde ik ook aan horeca. Als ik even tijd over had, fietste de stad door, op zoek naar bananen die niemand meer wilde. Ik ging naar leveranciers, naar groenteboeren, naar de markt.’’

Laura Hoogland redt lelijke en ongewilde bananen van de versnipperaar

Zo kwam ze erachter hoeveel bananen er alleen in Leiden, waar ze tot vorig jaar woonde, al weggegooid werden. ,,Ik wilde meer bananen redden, dus zo kwam ik op het idee een eigen merk te beginnen.’’ Inmiddels is haar merk Sunt een feit. Afgeleid van het Noorse woord voor gezond, maar ook voor het Brabantse woord voor ’zonde’. ,,Ik vond dat perfect passen bij mijn broden.’’

Puree

Thuis bakken lukt niet meer, dat gebeurt nu bij een bakkerij in Zeeland. Ook gaat ze niet meer langs allerlei winkels en markten op zoek naar ongewild fruit. Nu pakt ze het grootser aan en bij de bron: ze heeft afspraken gemaakt met een bananenleverancier in Ecuador. Die maakt puree van ongewilde bananen, die zij dan weer gebruikt voor haar bananenbroden.

,,Het was nog een hele klus om dat voor elkaar te krijgen. Ze vonden het idee eerst maar vreemd, omdat ze zo gewend waren die bananen weg te gooien. In de toekomst hoop ik wereldwijd met allemaal telers samen te kunnen werken.’’

Laura Hoogland redt lelijke en ongewilde bananen van de versnipperaar

,,Wat er in mijn recept zit? Ja dat is geheim, haha.’’ Ze zegt wel wat er niet inzit: geraffineerde suikers of smaakversterkers. ,,Het is geen cake met een smaakje, zoals ik veel bananenbroden noem die eigenlijk geen bananenbroden zijn. Mijn broden zijn een stuk gezonder.’’

Bananendag

Woensdag, toevallig op de Nationale Bananendag, opent Hoogland een tijdelijke bananenbar aan de Prinsengracht 715 in Amsterdam. Wie hier een ’oude’ banaan inlevert, krijgt een bananenbrood van haar eigen merk.

Ook is er een zogenoemde ’instawall’, een grappige muur waarvoor geposeerd kan worden. Vanaf eind april ligt Sunt bij Albert Heijn. Een ludieke actie, maar met een serieuze ondertoon. ,,Hiermee wil ik laten zien hoeveel voedselverspilling er is en wat we hier tegen kunnen doen.’’

Laura Hoogland redt lelijke en ongewilde bananen van de versnipperaar

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.