Commentaar: Met alleen koekhappen en selfie’s gaat de monarchie het niet redden

Commentaar: Met alleen koekhappen en selfie’s gaat de monarchie het niet redden

Het zal nooit zo uitgesproken zijn, maar het koningschap van Willem-Alexander begon met een opdracht: maak de monarchie klaar voor de toekomst.

Nu blijkt uit onderzoek dat het verjongen van het koningschap spaak loopt. Nog maar 55 procent van de jongeren ziet het nut in van een koningshuis. In 2007 was dat nog 70 procent. Elk jaar geven minder Nederlanders de voorkeur aan een monarchie.

Een populair koningshuis is belangrijk voor een koninkrijk. Bij een dalende populariteit duiken steevast de ’buitensporige’ kosten van het koningshuis op. Voordelen, zoals stabiliteit en zakelijke belangen, verdwijnen dan steevast naar de achtergrond.

Willem-Alexander heeft al behoorlijk wat werk verzet sinds hij in 2013 werd ingehuldigd. Het koninklijk gezin is tegenwoordig toegankelijk, menselijk en vriendelijk. Ver vooruit op de stijve en starre blauwbloed-families in de ons omringende landen. De populariteit en de flair van zijn vrouw helpen daar natuurlijk wel bij.

Op troonopvolgster Amalia zijn straks alle ogen gericht. Maar er zal een werkelijk eigentijdse invulling voor het koningschap in de huidige tijd gevonden moeten worden. Daarbij zal de koninklijke familie alle zeilen bij moeten zetten. Met alleen koekhappen en selfies gaat ze het niet redden.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Keuze van de redactie