Schaken: Bosboom verrast met dertig jaar oud ’nieuwtje’, BSG hard onderuit in Haarlem

Bosboom (hier rechts op het Snelschaaktoernooi voor Tweetallen).

Bosboom (hier rechts op het Snelschaaktoernooi voor Tweetallen).© Archieffoto

Johan Schut
Schaken

Iedere schaker droomt ervan: thuis een slimme zet bedenken en daar dan in de praktijk een tegenstander mee verrassen. Manuel Bosboom deed het in de achtste speelronde van de meesterklasse.

Voor En Passant pakte hij zaterdag de winst dankzij een ’nieuwtje’ dat hij dertig jaar geleden bedacht. Zijn team won daardoor met 6-4 van Het Witte Paard uit Sas van Gent, maar de kleine kans op de landstitel is desondanks definitief verkeken. Het Leidse LSG won ook en is, met nog een ronde te gaan, kampioen.

Dertig jaar terug logeerde Bosboom (56) bij toenmalig clubgenoot Albert Blees, zag daar een partij in een tijdschrift en dacht: dat kan ik beter. Toevallig kreeg hij de week erop tegen Blees die stelling op het bord. Hij bracht zijn nieuwtje, een stukoffer op de vijftiende zet, Blees hapte gretig toe en kon meteen opgeven.

De partij kwam niet in databases, zodat de zet nog steeds een nieuwtje mag worden genoemd. Wat nou als zijn opponent correct zou tegenspelen? Op het antwoord op die vraag moest Bosboom dertig jaar wachten. De 16-jarige Warre de Waele nam met enige verbazing het stukoffer aan, maar kwam terecht in een moeras waar hij niet meer uit kwam. De Belgische tiener weet nu ook wie de ’Zaanse tovenaar’ is.

Namig Guliyev, Friso Nijboer en Jan Willem van de Griendt wonnen ook voor de Spakenburgers, die tweede staan en een goede kans maken op plaatsing voor de Europacup.

BSG ging in Haarlem met 7-3 hard onderuit tegen Kennemer Combinatie. Alleen Mads Andersen en Henk van der Poel wonnen hun partij. Voor de vorige ronde had BSG nog kampioenskansen, nu staat het zesde. Willemze: „We wisten dat we de drie sterkste tegenstanders in de laatste drie ronden zouden krijgen. De hoge positie na zes ronden was dus geflatteerd. Maar we gaan in de laatste ronde nog wel voluit voor de winst, want we willen gewoon een fatsoenlijk einde van het seizoen.”

In 2A verloor Soest thuis met 3-5 van Assen, waardoor het van de tweede naar de vierde plaats duikelt. In twee ronden hebben de Soesters hun titelkansen volledig verspeeld.

In 2B won Sopsweps ’29 van VAS. Degradatie is daarmee afgewend.

In de derde klasse speelde HSG met 4-4 gelijk tegen koploper VAS 2. De Hilversummers hebben zich opgewerkt naar de vierde plaats.

Meer nieuws uit Sport Regionaal