Premium

Vrij verteld: Kan ik op mijn leeftijd nog een hond nemen?

Vrij verteld: Kan ik op mijn leeftijd nog een hond nemen?
© Illustratie Lars de Boer

In ’Vrij Verteld’ praten lezers over twijfels en dilemma’s. De afgedrukte reacties kwamen binnen via de website van de krant, waar dit verhaal al te lezen was. Wil je zelf een dilemma kwijt? Mail vrij@hollandmediacombinatie.nl

Bernadette (72): „Als ik vroeger iemand ontmoette die ouder was dan zeventig, vond ik die stokoud. Dat zo’n bejaarde nog zonder stok naar buiten kon, moest een wonder zijn, dacht ik toen. Maar nu ik zelf 72 ben, zie ik mezelf als toonbeeld van energie en dynamiek. Dus vertel ik mezelf dat ik een kwieke senior ben die helemaal van deze tijd is.

Daarbij heb ik het geluk dat ik kerngezond ben en dat ik in een praktisch huis woon, in de buurt van mijn kinderen. Het was een groot verdriet voor me toen mijn man tien jaar geleden overleed, maar dankzij de steun van mijn kinderen en goede vrienden red ik het prima in mijn eentje. Hoewel ik niet helemaal alleen was, want jarenlang had ik het gezelschap van mijn hond Flip. Twee keer per dag liepen we ons vaste rondje door het park. Hij begroette me altijd enthousiast als ik thuiskwam van mijn sportmiddagjes en mijn boodschappenuurtjes. Zo bracht Flip ongemerkt een ritme in mijn leven. Ook bood hij met zijn trouwe hondenblik altijd een luisterend oor als ik even een verhaal kwijt wilde, waardoor ik erg aan hem ging hechten. Ik was dan ook echt in de rouw toen Flip vorige maand na een korte ziekteperiode overleed. Eerlijk gezegd mis ik hem enorm. Niet alleen omdat hij me iedere dag aanspoorde om de deur uit te gaan en te wandelen, maar ook omdat ik het thuis erg stil vind zonder mijn trouwe kameraad.

Daarom denk ik erover om opnieuw een hond te kopen. Een kennis heeft een nestje met jonge dieren die op Flip lijken. Dus toen ik daar vorige week een kijkje nam, had ik mijn besluit eigenlijk al genomen. Ik keek er al naar uit om weer een gezellig maatje in huis te hebben en om weer als vanouds door het park te wandelen. Maar mijn kinderen zijn er zwaar op tegen dat ik een puppy neem. Kort gezegd vinden ze me te oud voor een hond. Met de onderliggende gedachte: wat moeten we met het beest als moeder er straks niet meer is? Wie van ons moet het dier dan in huis nemen? Ook zeiden ze dat ze het zielig voor de hond vinden dat ze nu al weten dat hij op een dag alleen zou achterblijven.

Ik zie dat anders. Omdat ik niks mankeer, denk ik dat ik nog jaren meekan. Daarom schrok ik ervan toen mijn kinderen openlijk zinspeelden op de tijd dat ik zou overlijden. Misschien hebben ze een punt, want op mijn leeftijd weet je dat je over de helft bent. Maar dat hoeft me toch niet tegen te houden om een jonge hond te kopen? Of denk ik nu te veel aan mezelf?”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.