Premium

In 60 seconden: Beatrix en Bach

In 60 seconden: Beatrix en Bach
© Foto Hans van Weel

Pasen nadert en dus de uitvoeringen van Bachs Matthäus Passion in de Grote Kerk in Naarden. Vroeger bevond prins Claus zich geregeld onder de prominenten die kwamen luisteren. Geen wonder, hij was beschermheer van de Bachvereniging.

Nadat de prins was overleden liet De Gooi- en Eemlander op 7 oktober 2002 onder anderen A. Stroosnijder aan het woord, ooit intendant van de Naarder ’Matthäus’. Hij vertelde dat hij Claus meerdere keren naar zijn zitplaats had begeleid. Maar hij zei ook: „Als hij kwam, was koningin Beatrix er niet bij.” Kennelijk heeft de niet met name genoemde verslaggever niet gevraagd hoe dat zat. Toch roept zoiets vragen op. Inmiddels zijn we zeventien jaar verder en nu kan ik u het antwoord melden. Ik stuitte er vorige week op in de memoires van de Haags/Leidse jurist en historicus Cees Fasseur (1938-2016). Hij meldt dat een docent Duits zijn klas jaarlijks de Matthäus Passion liet horen. Fasseur vond het toen niks en nadien evenmin.

Veel later, ter voorbereiding van zijn Wilhelmina-biografie, sprak hij met koningin Beatrix. Kennelijk bij een van die ontmoetingen vertelde ze Fasseur dat ze op school, de Werkplaats in Bilthoven, ’een diepe aversie tegen de Matthäus Passion had opgebouwd’. Dus dáárom kwam Claus in zijn upje naar Naarden.

Morgen: Toch nog een vraagstukje

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.