Actievoerster geeft terugkeer spartelvijvers in Nederhorst den Berg nog niet op

Actievoerster geeft terugkeer spartelvijvers in Nederhorst den Berg nog niet op
De spartelvijver in 2002, nog in goede staat.
© foto monique zijpveld
Nederhorst den Berg

Monique Zijpveld blijft actievoeren om de spartelvijvers voor kleine kinderen aan de Spiegelplas in Nederhorst den Berg terug te krijgen. Na een gesprek met onder anderen Jan-Jaap de Kloet, wethouder van Wijdemeren, heeft de Bergse de hoop nog niet opgegeven.

Veel mensen uit Nederhorst hebben in hun jeugd mooie zomers doorgebracht in de ondiepe vijvers achter sporthal De Blijk. Het water was helder, de bodem zanderig en op de naastgelegen hellinkjes konden de ouders hun kleintjes goed in de gaten houden. In 2001 werd de Spiegelplas gekocht door Natuurmonumenten en zou de gemeente de vijvers onderhouden. Het beheer raakte in het slop en langzaam groeiden de watertjes dicht.

Monique Zijpveld onderhandelde eerst al met Natuurmonumenten, dat toestemming zou moeten geven voor het ontdoen van planten- en bomengroei in de vijvers. Natuurmonumenten wees Zijpveld op het bestaan van het ’grote strand’ aan de Spiegelplas en zei geen geld te hebben om spartelvijvers weer in de vroegere staat terug te brengen.

De actievoerster trok daarop aan de bel bij burgemeester Freek Ossel, die een gesprek arrangeerde tussen Zijpveld en wethouder De Kloet en watercoördinator Louk Welter. Deze twee hadden becijferd dat het in oude staat herstellen van de spartelvijvers 150.000 euro zou gaan kosten en dan moest er nog een pomp komen voor de doorstroming van het water. Bij elkaar zou het project dan ongeveer 200.000 euro gaan kosten.

Zijpveld denkt dat het goedkoper kan. „Mij is nu gevraagd om een alternatieve offerte te maken. Dat is niet mijn taak, maar ik heb het ervoor over. Op 9 mei mag ik dan, met hopelijk een mooie offerte, inspreken in de raadsvergadering. Ik ben maar een eenvoudige huisvrouw en verzeild geraakt in allerlei ambtelijke procedures, maar ik geef niet op.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie