Klein vliegtuig belandt in een boom bij vliegveld Hilversum [video]

© Caspar Huurdeman

© Caspar Huurdeman

© ANP

© ANP

© ANP

1 / 9
Internetredactie/ANP
Hilversum

Op de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum is een ultralightvliegtuig maandag in een boom terechtgekomen. Beide inzittenden zijn rond 14.45 uur met een hoogwerker bevrijd door het speciale hoogtereddingsteam van de brandweer Utrecht. Ze hingen op tien meter hoogte in de top van een boom.

De twee inzittenden waren na de crash rond 13.00 uur bij bewustzijn, meldt de marechaussee. De instructeur en de leerling raakten niet gewond, al zou een van hen lichte brandwonden hebben door gelekte brandstof.

© ANP

Het eenmotorige vliegtuigje zou door motorproblemen naar beneden zijn gestort en kwam neer op militair terrein.

De brandweer probeerde na het ongeval het vliegtuig te zekeren om de inzittenden te kunnen bevrijden. Hoe het vliegtuig uit de boom moet worden gehaald, is nog onbekend.

© ANP Graphics

Het was een heel ingewikkelde redding, aldus een woordvoerder van de brandweer. Het bleek lastig om de reddingsvoertuigen, een aantal hoogwerkers, op de betreffende plek te krijgen omdat er veel bomen staan. Daarnaast zaten de twee mannen onder de brandstof wat ook gold als een ,,complicerende factor" wegens het brandgevaar. Na redding zijn ze ervan ontsmet.

Video: Michel van Bergen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat naar het ongeval. De raad begint daar een ,,verkennend onderzoek'' naar de crash. Ook doet de Luchtvaarttoezicht onderzoek naar de toedracht.

Het is niet het eerste ongeluk bij het vliegterrein. Een kort overzicht van recente incidenten:

December 2018: Een eenmotorig vliegtuig crasht bij het opstijgen van het vliegveld van Hilversum. De 36-jarige piloot komt om het leven. Hij was de enige inzittende.

April 2015: Een vliegtuigje maakt een harde landing in Hilversum. Het toestel komt op de neus terecht. De piloot, de enige inzittende, blijft ongedeerd.

Maart 2014: Helikopter komt bij het opstijgen hard neer op de grond. De helikopter stort neer, valt om en komt met drie wieken in het gras. Daarna breekt brand uit. De piloot en zijn twee passagiers raken lichtgewond. De oorzaak is niet opgehelderd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.