Premium

Brand Laapersheide: ’Overslaan op bos gelukkig voorkomen’

Brand Laapersheide: ’Overslaan op bos gelukkig voorkomen’
Een groot stuk heide is verwoest door de vlammenzee.
© foto AS Media
Hilversum

De brandweer heeft gisteravond kunnen voorkomen dat een zeer grote heidebrand op de Laapersheide kon overslaan op het ’echte bos’, zo laat een woordvoerder weten.

Wel verwoestte de brand een groot stuk heide - zo’n vijf tot zes hectare - en een klein deel van het aangrenzende bos.

De rookpluimen van de grote brand waren urenlang tot in de verre omtrek te zien. Wie dichterbij de brandhaard kwam rook de indringende brandlucht. „Zo ver ik kan kijken is er brand. Op de hei en in het bos. Het zijn honderden meters”, aldus een woordvoerder van de brandweer.

De brand begon om 19.00 uur. Omdat de brandhaarden lastig te bereiken waren en er weinig water was in dat deel van het Goois Natuurreservaat grepen de vlammen om zich heen. Dankzij assistentie van het brandweerkorps uit Utrecht en de inzet van tien blusvoertuigen kon rond 21.00 uur uiteindelijk het sein brand meester worden gegeven.

Met een warmtebeeldcamera van de politiehelikopter is gekeken of er nog verborgen vuurhaarden op de heide waren.

Het treinverkeer ondervond veel hinder van de brand. Tussen Hilversum en Utrecht reden geen treinen In de richting van Amersfoort ontstond forse vertraging. Dat kwam omdat de brand alleen te bereiken was via het spoor. De stroom is van de bovenleiding gehaald, zodat het blusvoertuigen de brandhaard over het spoor konden bereiken. Nadat het spoor weer was vrijgegeven, kwam het treinverkeer langzaam weer op gang.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.