'Ik ga niet naar rampplek MH17'

Thomas Schansman© STUDIO KASTERMANS

Annemarie de Jong
Hilversum

Het is vrijdag precies een jaar geleden dat op een stralende zomerdag het vliegtuig van Malaysia Airlines met 298 inzittenden boven Oekraïne werd neergehaald. Aan boord ook de achttienjarige Hilversummer Quinn Schansman. Hij was onderweg naar zijn vakantievierende familie in Surabaya. Zijn vader Thomas Schansman vertelt over het eerste jaar zonder Quinn. ,,Je zit in een 'rollar coaster'. Het rouwproces is nog niet eens halverwege.''

Op de schouw de rode baseballpet en het portret van Quinn Schansman. Vrijdag is het een jaar geleden dat de achttienjarige student uit Hilversum omkwam bij de ramp met vlucht MH17. ,,Quinn had die pet op in het vliegtuig. Samen met twee fotootjes uit zijn portemonnee, het enige tastbare dat we van hem hebben", zegt vader Thomas Schansman.Vorige week droegen twee familierechercheurs de spullen aan hem over. ,,Heel emotioneel." Hij toont de pasfoto's met het gezicht van zijn zoon. Eén is beschadigd. Quinns rode rugzak, wel op foto's van de rampplek te zien, is niet terug. Het kruisje om zijn nek en zijn mobiele telefoon evenmin.

No survivars

Bizar is dat de moeder van Quinn kort na de ramp is gebeld via de telefoon van haar zoon. Schansman: ,,Ze schrok zich rot. 'There are no survivars', zei een vrouw, die meteen ophing."Bij de vliegramp kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven. Hilversum werd zwaar getroffen met vijftien doden. Het toestel was van Amsterdam op weg naar Kuala Lumpur. ,,Op dat moment waren wij al met het gezin op vakantie in Indonesië. Quinn zou later inschuiven. We zaten in onze hotelkamer in Malang toen ik opeens een pushbericht van de NOS kreeg: 'Toestel van Malaysia Airlines neergestort'. We keken elkaar aan. Dit kon toch niet waar zijn!", blikt Schansman terug. Na veel bellen komt de afgrijselijke bevestiging.

Emoties

Quinns laatste Whatsappje was: 'Pap, ik ga het vliegtuig in'. In shock landt het gezin anderhalve dag later op Schiphol. Barack Obama heeft Quinn Lucas Schansman - geboren in New York en in het bezit van een Amerikaans paspoort - dan al in zijn toespraak genoemd. ,,Zou Quinn geweldig hebben gevonden. Was hij maar om een andere reden genoemd."Schansman zit met een cappuccino thuis aan de eettafel in de Albert Perkstraat. Klassieke muziek op de achtergrond. Tussendoor maakt hij een ontbijtje voor zijn jongste zoon Xander. Hij praat open over het tragische verlies van Quinn. Tegelijk bewaakt hij de regie over het gesprek.

Misschien wel om emoties de baas te blijven. ,,De opmaat naar de herdenking op 17 juli is zwaar. Veel zwaarder vond ik Quinns verjaardag, Kerst, Oud en Nieuw en mijn verjaardag zonder hem. Als ik om vijf uur niet meer kan slapen, brand ik een kaarsje en ga foto's kijken. Een jaar voorbij. Er is geen foto van Quinn bijgekomen. Het gemis wordt sterker. Soms is Xander verdrietig. Wil dan dat zijn grote broer thuiskomt, al is het maar vijf minuten. Dat gaat door merg en been.''De dagen na de ramp verlopen chaotisch. ,,Verdoofd wacht je op nieuws." Familie en vrienden geven steun. ,,Eén grote bloemenzee hier. Lieve buren zetten zonder iets te vragen eten neer."

Thuis

Eindelijk kondigt premier Rutte aan dat alle lichamen naar Hilversum komen. ,,Wat mooi, dacht ik. Hij komt thuis." Zes dagen na de ramp arriveert de eerste rouwstoet bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum haalt Schansman over om met hem mee te gaan. ,,Het was indrukwekkend, al die mensen. Je vraagt je af: in welke rouwauto ligt Quinn? 'De eerste', zeiden we. Hij was 'a born leader' en wilde de jongste CEO 'ever' worden. Of de laatste. Sociaal als hij was zou hij iedereen voor laten gaan."

Achteraf reed Quinn in de derde stoet Hilversum binnen. ,,We stonden er die avond met familie, ook mijn vader van 85. We legden een babytruitje van Quinn bij de poort. Toeval of niet?"De identificatie kan maanden duren. Onbekend is dan of er nog wel een lichaam is. De familie besluit een herdenkingsceremonie te houden, op 2 augustus in het Groene Paviljoen in Baarn. Zonder lichaam. Toch krijgt Quinn de laatste sacramenten. 'Ik heb geen lichaam nodig', zei de pastoor. Tien dagen later wordt Quinn geïdentificeerd. De familie neemt in kleine kring afscheid in de Mariakapel bij de Vituskerk.

Sixpack

,,Hij was een gigantische knul. Langer dan ik'', zegt Schansman. ,,Het laatste jaar kilo's kwijtgeraakt, afgetraind en trots op zijn sixpack. Net puber-af, kwam weer naar mij om advies te vragen." Quinns ouders zijn gescheiden. Na basisschool Elckerlyc en het Alberdingk Thijm College, kiest de oud-keeper van Olympia voor de studie International Business en Management. Twee maanden voor de ramp gaat hij bij zijn moeder in Amsterdam wonen. Met mooie cijfers haalt hij zijn propedeuse.

,,Hij had goede vrienden, acht maanden serieuze verkering en genoot van het leven." De 'lieve, eigenwijze, zorgzame, aanwezige' student wilde in Indonesië leren over zijn vaders roots. ,,Het moest een prachtige vakantie worden." Het liep anders. Schansman: ,,Quinn is vermoord door een stel idioten. Ik zou willen dat ze zeiden: 'Het was fout, we hebben een passagierstoestel neergehaald en zijn er niet trots op'. Maar ik slaap er niet slechter van als dat niet gebeurt."

Rotplek

De Hilversummer bezoekt de rampplek niet. ,,Het is een rotplek. Wij hebben Quinn hier." Volgens hem is ook de lokale Oekraïense bevolking 'slachtoffer' door wat ze zag. ,,Een moeder zei dat ze handen te kort kwam om de ogen van haar kinderen te sluiten."Schansman werkt bij Siemens en gaat met ups en downs door met leven. ,,Ik heb een lieve vrouw, zoon en dochter, die me op de been houden. Sowieso ben ik een positief ingesteld persoon."

Rouwproces

,,Maar het hoofdstuk is niet afgesloten. Je zit in een 'rollar coaster'. Elke week is er wel MH17-nieuws. Het rouwproces is nog niet eens halverwege. Op de dood van je ouders ben je voorbereid. Maar afscheid nemen van je kind door een ramp, dat is bizar.'' Schansman heeft geen vragen meer.

,,Ik weet wat er is gebeurd. Ze hebben niks gemerkt. Waren van het ene op het andere moment weg. Minister Frans Timmermans liet ontvallen dat er een slachtoffer met een zuurstofkapje was gevonden. Vermoedelijk een actie van een dronken 'local' op de crashsite. Toen wij terugvlogen uit Indonesië keek ik naar al die passagiers in de cabine. De een leest een boek, de ander kijkt een filmpje of slaapt. Zo hebben zij ook gezeten. En opeens was het voorbij voor driehonderd man."

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.