Premium

Online leren schilderen door vooral goed te kijken [video]

Online leren schilderen door vooral goed te kijken [video]

Wil je een portret leren schilderen? Dan moet je eerst eens goed kijken. Dat kan meester-portretschilder Esther van Tilburg niet vaak genoeg benadrukken. „Ik blijf dit ook herhalen bij mijn leerlingen.”

Rembrandt kon slechts een handjevol leerlingen en gezellen onderwijzen. Esther van Tilburg (54, al 32 jaar met Cor met wie ze twee volwassen dochters heeft) begeleidt meer dan 1800 cursisten. Met dank aan de digitale wegen worden dat er alleen maar meer.

De leerling-schilders wonen verspreid over de hele wereld en volgen Esthers lessen online. Ieder op hun eigen manier en in eigen tempo. Vanuit haar atelier in Limmen stelt de meester-portretschilder het lespakket samen. „Bij elke opdracht worden de achtergrond, de theorie en de praktijk belicht. Ik film hoe ik een opdracht doe en laat de cursisten daarvan leren.”

Online leren schilderen door vooral goed te kijken [video]
Esther van Tilburg bij een groot portret van Jaap van Zweden dat in haar eigen huis hangt. ,,Ik wilde zijn bevlogenheid vastleggen.’’
© Foto: Jürgen Dott

Een jaar geleden ging de website leerbeterschilderen.nl online. Wie zich inschrijft, kan ook lid worden van een besloten Facebookgroep waar je medecursisten vindt en feedback op elkaars werk kunt geven. „Vanaf het begin is de cursus een succes.”

Ze beseft dat ze heus niet de enige is die tegenwoordig digitaal lesgeeft. „Maar ik doe het wel op mijn unieke manier. En dat slaat aan. Mijn lessen zijn niet gelikt maar puur. Precies zoals ik ben. In de lesvideo’s die ik maak, verspreek ik me af en toe. Dat laat ik zo. Want ook zo’n verspreking is echt iets van mij. Ik ben niet opgeschmuckt en mensen waarderen dat. Daarnaast houd ik van losse portretten die duidelijk met plezier geschilderd zijn. Er zijn niet zoveel kunstenaars die op mijn manier werken.”

Als portretschilder maakt Esther veel werk in opdracht. Haar populariteit groeit onverminderd door.

„Portretschilderen is een intensief proces. Je praat met mensen, leeft je in. Vervolgens wil ik de persoon echt verbeelden. Ik doe niet zomaar wat. Ik wil dat anderen herkennen wat ik in het schilderij heb gelegd. Ze hadden me dit jaar graag gecast voor het televisieprogramma ’Sterren op het doek’ maar voor die eer heb ik bedankt. Ik heb het al zo druk.”

„Dat is overigens deels mijn eigen schuld, want ik vind het heel moeilijk om ’nee’ te zeggen. Zeker bij een interessante opdracht met een mooi, ontroerend of leuk verhaal. Wijs zo’n vraag maar eens af. Dus redeneerde ik: ’als ik nu iets opzet waarmee ik extra geld verdien, dan kan ik vaker nee zeggen tegen de aanvragen die me iets minder raken en heb ik eindelijk tijd voor vrij werk’. Ik wilde zo graag meer tijd hebben voor vrij werk. De uitkomst is dat ik het nu drukker heb dan ooit en dat de inkomsten me eigenlijk niks kunnen schelen.”

Onvoorstelbaar

Belangrijker dan het geld blijken de ervaringen die ze met de cursus opdoet. Ze heeft van tevoren niet kunnen bevroeden dat ze met haar online cursus levens zo zou kunnen veranderen.

„Het is bijna onvoorstelbaar wat er met mensen gebeurt die gaan schilderen. Zo is een van mijn cursisten een vrouw die voordien nog nooit geschilderd had. Ze schreef zich in voor de basiscursus omdat ze haar overleden dochter wilde schilderen. Het meisje was begin twintig toen ze stierf. Moeder heeft zich helemaal in dat portret vastgebeten. Dochter was een mooie meid en had een sprankelende uitstraling met een bos prachtige krullen en van die heerlijke sproetjes op het gezicht. Dat alles heeft haar moeder weten te vatten in het portret.”

„Als je naar het schilderij kijkt, krijg je kippenvel. Want tegelijkertijd wordt het verdriet over het grote verlies weerspiegeld. En ja, dat schilderen was voor die vrouw ook onderdeel van het verwerkingsproces. Ze heeft zo vaak naar de foto’s van haar dochter gekeken, is zo met haar bezig geweest. Nu doet ze een vervolgcursus. Die vrouw had nog nooit een penseel vastgehouden!”

„Ik schilder eigenlijk al mijn hele leven. Mijn moeder was een verdienstelijk hobbyschilder. Als kind snoof ik de geur van olieverf op. De penselen stonden klaar om te pakken. Al jong ben ik serieus iets gaan doen met verf. Ik was denk ik een jaar of twaalf toen ik mijn eerste portret maakte: een aquarel van mijn grootvader. Het zat er altijd al bij me in en dankzij de omstandigheden thuis kon ik er ook iets mee. Dat geldt niet voor iedereen. Ook daarom is het zo mooi om die cursus aan te bieden. Het is vooral doen. De doorzetters maken de grootste stappen.”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.