Premium

Boksen met parkinson in Huizen: ’Zonder beweging kun je net zo goed meteen achter de geraniums gaan zitten’

Boksen met parkinson in Huizen: ’Zonder beweging kun je net zo goed meteen achter de geraniums gaan zitten’
Vlnr: Wim Rozenburg, Mariëtte Robijn en Jan Groothuis
© foto: wim rozenburg
Huizen

Rock Steady Boxing Het Gooi. Dat is de naam van een nieuw boksprogramma in Huizen. Het is onderdeel van ParkinsonSport.nl. Een unieke vereniging is het, opgezet door Mariëtte Robijn, Wim Rozenberg en Jan Groothuis, drie sporters met Parkinson. Een club dus vóór en dóór patiënten.

De drie hebben het boksen omarmd. En niet bepaald op subtiele wijze. Nee, zij zijn er de mensen niet naar om dingen half te doen, of voorzichtig. Als ze iets oppakken, dan gaan ze er voor. Na diverse pogingen om met verschillende sportscholen in Huizen een samenwerking aan te gaan, pakken ze eind vorig jaar zelf de regie. Niet alleen richten ze hun eigen vereniging op, ze volgen ook de opleiding tot gecertificeerd coach Rock Steady Boxing (RSB), een Amerikaans boksprogramma.

Boksen met parkinson in Huizen: ’Zonder beweging kun je net zo goed meteen achter de geraniums gaan zitten’
Alle drie gecertificeerd coach Rock Steady Boxing.
© Foto wim Rozenburg

Achter een kop koffie in het restaurant van Coronel Sports in Huizen – de plek waar zij (twee keer per week) hun trainingen verzorgen – vertellen ze over hun passie: boksen. ,,We horen nog vaak dat mensen met Parkinson van hun behandelend arts uitsluitend medicijnen voorgeschreven krijgen. Jammer, want bewegen is zeker zo belangrijk’’, vertelt Robijn. ,,Als je niet beweegt kun je net zo goed meteen achter de geraniums gaan zitten’’, valt Groothuis haar bij. ,,Gelukkig zijn er steeds meer artsen die het belang van bewegen onderschrijven. Mijn neuroloog is onder de indruk van het effect van boksen op de gezondheid van mensen met Parkinson. Hij schrijft nu standaard medicijnen en Rock Steady Boxing voor’’, lacht Robijn.

Haar ogen stralen en ze gaat net iets rechter op zitten als ze begint te vertellen over RSB. ,,Het doet je zo goed. Die rechtse hoek uitdelen. Iets doen! Bezig zijn met je lichaam. Kracht, conditie, motoriek, coördinatie, balans. Voordat ik de diagnose Parkinson kreeg en ging boksen, had ik geen idee dat deze vaardigeheden allemaal bij deze sport horen. Het is gewoon een zeer intensieve, complete sport. Heel veelzijdig, net als Parkinson.’’

Perfecte oefening

Rozenberg knikt instemmend. Hij is superfanatiek, bokst een keer of vier per week. Even later, in de trainingszaal, wil hij wel even wat basisbewegingen voordoen. ,,Door je knieën, linkervoet voor. Rechtse hoek, linkse hoek, opstoot. En terug. Handschoen tegen je wang.’’ Hij realiseert zich dat mensen boksen als spannend kunnen ervaren, gewoon omdat je niet gewend bent om op die manier te bewegen. Maar geen zorgen, benadrukt hij: ,,Dit is non contact boksen. Dus je raakt elkaar niet, alleen de bokshandschoenen.’’ Mooi aan de sport is ook dat je voeten ook continue in beweging zijn. Niet schuifelend en langzaam, maar krachtig en snel. De perfecte oefening dus voor mensen met Parkinson.

Accepteren dat je Parkinson bent. Het valt niet mee, weten Robijn, Rozenberg en Groothuis inmiddels uit ervaring. ,,Toen ik net de diagnose had gekregen heb ik eens een lotgenotengroep bezocht. Schrok me dood. Ik dacht: dat ben ik toch niet? Dat gevoel heb ik hier helemaal niet. Wij zien er toch nog best normaal uit’’, zegt Groothuis licht spottend. ,,Het feit dat wij zelf ook Parkinson hebben, is fijn voor mensen die hier sporten. Wij weten echt wat het is, hoe het voelt. Wij weten wat lastig is, maar ook wat nog wel mogelijk is. Wij benaderen elkaar niet met medelijden. Sterker nog; wij pakken elkaar aan. Dat heb je gewoon soms nodig, ziek of niet ziek.’’

Boksen met parkinson in Huizen: ’Zonder beweging kun je net zo goed meteen achter de geraniums gaan zitten’
Rock steady boxing Het Gooi: Wim Rozenburg, Mariëtte Robijn en Jan Groothuis
© wim rozenburg

Kracht, lef, snelheid en conditie

Rock Steady Boxing (RSB) is een Amerikaans non-contact boksprogramma voor mensen met Parkinson. Het is ontwikkeld door boksers, patiënten, neurologen, fysiotherapeuten en wetenschappers. Vaardigheden die getraind worden zijn: uithoudingsvermogen, kracht, lenigheid, explosiviteit, snelheid, wendbaarheid, lef, conditie, oog-hand coördinatie en analytisch denken. Wereldwijd zijn er meer dan 750 RSB-locaties, waar ruim 60 duizend mensen met Parkinson sporten. RSB Het Gooi is de tweede locatie in Nederland, met drie gecertificeerde coaches, en is onderdeel van ParkinsonSport.nl.

Wie lid wil worden krijgt eerst een intake waarbij onder meer gezondheidsklachten in kaart worden gebracht. Ook worden er verschillende tests afgenomen. Op basis hiervan wordt duidelijk op welk niveau de sporter zit. De training wordt vervolgens op maat gemaakt. Soms is een ‘cornerman’ nodig (een buddy, partner, broer, zus of vriend) die als vrijwilliger bij de training ter ondersteuning aanwezig is. De trainingen zijn voor iedereen geschikt, want kan rennend, lopend, staand of vanuit een stoel worden uitgevoerd.

Info www.parkinsonsport.nl

De officiële opening van Rock Steady Boxing Het Gooi is donderdag 11 april (Wereld Parkinson Dag) van 13.30 tot 14.45 uur bij Coronel Sports aan de IJsselmeerstraat in Huizen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.