Hoogleraar LUMC krijgt ruim 2,2 miljoen euro voor onderzoek naar herstel van onze biologische klok

Annemarie de Jong
Leiden

Uitgerekend rond het ingaan van de zomertijd krijgt LUMC-hoogleraar neurofysiologie Joke Meijer ruim 2,2 miljoen Europese subsidie voor haar onderzoek naar de biologische klok.

Met deze ’Advanced Grant’ - een beurs van de European Research Council - doet Meijer onderzoek naar herstel van onze biologische klok. Belangrijk, want ontregeling van de interne klok die zorgt dat lichaamsprocessen volgens een vast 24-uursritme verlopen, kan ingrijpend zijn.

Kunstlicht

Meijer: „Licht is overal: in onze huizen, kantoren, auto’s en op straat. Deze grote hoeveelheid kunstlicht beïnvloedt de biologische klok, waardoor ons lichaam niet meer weet wanneer we moeten slapen en wanneer we actief moeten zijn.”

Verstoring van het bioritme kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals diabetes, slaap- en stemmingsstoornissen, overgewicht, immuunaandoeningen en hart- en vaatziekten. Meijer vergelijkt voor haar studie de biologische klok van dieren die overdag actief zijn, met die van nachtdieren zoals muizen.

De resultaten kunnen een ’grote impact hebben op mensen die kwetsbaar zijn voor slaapproblemen’. Zoals ouderen, patiënten op de intensive care en werknemers die nachtdiensten draaien.

Zomertijd

Wat een verstoorde biologische klok betekent, voelen sommige mensen nu door de omschakeling naar zomertijd. Het jetlaggevoel is meestal na een paar dagen voorbij. Wat helpt: als je opstaat meteen gordijnen wijd open en het daglicht in. Het Europese Parlement wil vanaf 2021 naar het hele jaar één vaste tijd.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.