Energie voor dummies: Inwoners Wijdemeren geven elkaar les

Energie voor dummies: Inwoners Wijdemeren geven elkaar les
Energiecoaches Pieter Knijf (li.) en Rob Koedijker in de keuken van laatstgenoemde, uiteraard met ledlicht en nagenoeg zonder gas.
© foto studio KASTERMANS/Leon Dakkus
Nederhorst den Berg

We moeten van het gas af. Minder en bewuster energie gebruiken. Maar hoe? Overal in de regio leven initiatieven om je daarbij te helpen, opvallend vaak van toegewijde en deskundige inwoners. In Wijdemeren lopen ze voorop. Hun motto? ’Iedereen kan om, en het is nog goed betaalbaar ook.’ Uitgangspunt? Een handleiding Energie voor dummies. Want besparen op energie is niet alleen noodzakelijk. Het loont ook, en vaker en meer dan we denken. Aldus energiecoaches Rob Koedijker (70) en Pieter Knijf (47).

De twee maken deel uit van een snel groeiend legioen aan deskundigen die, na een korte opleiding binnen een professionele organisatie (zie kader rechts), gratis advies geven. Koedijker in Nederhorst en omgeving, Knijf vanuit zijn woonplaats Loosdrecht. Omdat we op termijn van het gas af moeten en alternatieven dienen aan te boren. Die zijn er veel meer dan we vaak weten, stelt het tweetal.

Bouwkundige Koedijker liep als energieprestatie-adviseur tien jaar geleden al voor de troepen uit, heeft zijn woning ook deels zelf laten aanpakken, Knijf laat zich omscholen naar dit vakgebied toe. Ze hebben een soort handboek, waarmee ze elke leek op weg kunnen helpen. ,,Zeg maar de basisdingen. Wat wel en niet loont.”

Dat zonnepanelen op termijn geld kunnen opleveren, dat weet iedereen inmiddels wel zo’n beetje. Maar wat te denken van vloer- en spouwmuurisolatie, ledlampen, vloer- en wandverwarming, zonwerende beglazing, het dichten van kieren met tochtstrips en zorgen voor een goede ventilatie? Koedijker is met zijn huis inmiddels zo ver gevorderd dat de temperatuur ’s morgens zelfs na een vriesnacht amper is gedaald. Maar goed, daarvoor heeft hij zijn eigen huis dan ook ingrijpend laten verbouwen. Zeventien mille heeft hij alleen al in energiemaatregelen geïnvesteerd. Een bedrag dat hij naar eigen zeggen in tien jaar terugverdient (deels door subsidie en btw-teruggave), waarna de kassa dus gaat rinkelen. Niet iedereen hoeft en kan het zo ingrijpend (’ik zat nou eenmaal in die wereld’), maar besparen is voor iedereen bereikbaar, betoogt hij samen met ’collega’ Knijf. ,,Veel mensen weten ook niet dat je een energiebespaarlening kunt afsluiten, 1,9% rente, voor tien jaar”, noemt hij als voorbeeld. ,,Waarbij je huis ook nog eens meer waard wordt.’’

Kritisch blijven, een goede adviseur inschakelen is belangrijk, stellen de twee. ,,Er wordt wat afgeroepen en beweerd, ook in de landelijke politiek”, met een knipoog richting Baudet. ,,Eigenlijk zijn er veel te weinig goed opgeleide vakmensen voor dit gebied.”

’Onderzoek zelf, iedereen is leek’

Zonnecollectoren zijn inmiddels een niet meer weg te denken factor als het gaat om zelf energie opwekken.

Hoe snel het gaat met andere manieren om energie op te wekken zoals windenergie, aardwarmte en andere methoden die op ons af zullen komen is nog een vraag, maar intussen kan iedereen wel kijken hoe je slim omgaat met de beschikbare energie. Daarvoor zijn er tal van mogelijkheden, bedrukken de energiecoaches. ,,Begin in elk geval met goed isoleren van je woning, dat is de basis. In een rijtjeshuis kom je voor een kleine duizend euro al een heel eind. Een investering die je in tien jaar terugverdient. Let ook op het dichten van kieren met goede tochtstrips. Vaak zijn ze ingedroogd, verhard en zelfs verkeerd geplaatst door de fabriek. En weet, isoleren betekent ventileren”, aldus Pieter Knijf. ,,Ga op onderzoek uit, laat je goed voorlichten. Want eigenlijk is iedereen leek op dit gebied.”

Ledlampen leveren snel wat op

De kosten gaan in energiebespaarland altijd voor de baat uit. Maar iets simpels als ledlampen aanschaffen kan al snel verschil maken.

,,Laat je ook hier goed informeren”, benadrukken Koedijker en Knijf. ,,Er zijn veel verschillende soorten ledlampen, en het licht daarvan hoeft helemaal niet koud en naargeestig te zijn.” Cruciaal daarbij is de ’k-waarde’ van de lamp. ,,Hoe lager die is, hoe warmer het licht. Een waarde van 2200 kan dan net.” Overigens kun je met ledlicht verder gaan dan alleen vervangen van lampen, hoe slim op zich ook. ,,Je hebt ook ledstrips, zoals wij hier in de keuken hebben”, legt Koedijker uit. ,,Ledlampen zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar, en verdienen zichzelf binnen relatief korte tijd terug.”

,,Dat geldt minder voor vloerisolatie, die in de loop der jaren ook steeds beter is geworden, maar zelfs dat kun je binnen tien jaar terugverdienen”, benadrukken de energiecoaches.

’Alsof iedereen adviezen heeft’

Adviseurs te over, in de wereld van energie besparen en opwekken. Maar lang niet iedereen in die technische wereld is goed geïnformeerd, stellen de Wijdemeerse coaches.

,,Soms lijkt het wel of bijna iedereen je advies kan geven”, aldus een kritische Koedijker, als voormalig EPA-adviseur gepokt en gemazeld in de wereld van energieadvies. ,,Zo is de gemiddelde installateur van warmtesystemen onvoldoende op de hoogte van wat allemaal mogelijk is, helaas is er nog te weinig kennis en kunde. Pas een paar zijn er nu mee bezig, al verandert het snel.”

Veel mensen die een cv hebben weten volgens Koedijker bijvoorbeeld niet dat ze naast hun ketel een hybride ketel kunnen zetten. ,,Je kunt daar subsidie voor krijgen, waardoor je de aanschaf daarvan binnen tien jaar zeker hebt terugverdiend.”

Info: milieucentraal.nl,

energiebespaarlening.nl

exasun.com,rvo.nl

warmtepompplein.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie