Veel kritiek op weren longartsen uit antirookclub: zorginstelling Ksyos trekt zich terug

Amsterdam

Alliantie Nederland Rookvrij krijgt veel kritiek op het beëindigen van het partnerschap met longartsen Pauline Dekker (Tabak Nee) en Wanda de Kanter (Stichting Rookpreventie Jeugd). De zorginstelling Ksyos trekt zich terug.

De longartsen zouden te activistisch zijn, aldus de Alliantie. Dit is zonder overleg met de artsen gebeurd. Alliantie Nederland Rookvrij is opgericht door de Hartstichting, Longfonds en KWF Kankerbestrijding. Er zijn zo’n 155 bedrijven, organisaties en andere partijen bij betrokken.

De Amstelveense zorginstelling Ksyos maakte bekend uit de Alliantie te stappen vanwege deze beslissing.

Lees ook: Kritische longarts Rode Kruis Ziekenhuis is te kritisch: uit club tabaksbestrijders gezet

Leonard Witkamp, bijzonder hoogleraar Telemedicine en directeur van zorginstelling, laat in een reactie weten dat hij vindt dat de longartsen juist een standbeeld zouden moeten krijgen.

’Het is volkomen terecht dat deze longartsen ageren tegen de te softe maatregelen uit het preventieakkoord. Hun gedreven geest en harde werken wegzetten als activisme is een gotspe. Daar wil ik niet aan meewerken.’

Ook andere partners dreigen eruit te stappen: ’Als de dames niet terug mogen komen bij de Alliantie, dan stappen wij eruit, zegt Dink Legemate van de Vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) en hoofd chirurgie van het AMC tegen Nieuwsuur.

Ook Sander de Hosson, schrijver en longarts, laat op Twitter weten het niet eens te zijn met de keuze van de Alliantie om De Kanter en Dekker eruit te zetten: ’Betrokken deskundigen uit je organisatie gooien. Je moet het maar durven. Kwaad over zoveel onkunde en bestuurlijke arrogantie.’

Donaties

Op Twitter zijn allerlei gebruikers die melden dat ze hun donaties aan stichting KWF Kankerbestrijding stopzetten. KWF-woordvoerder Mischa Stubenitsky merkt dit ook, maar volgens hem is er nog geen duidelijke daling te zien in het aantal donateurs.

,,Er is een verschil in mensen die roepen niet meer te doneren, en donateurs die daadwerkelijk donaties stopzetten. Maar wij betreuren natuurlijk elke opzegging, want iedere euro hebben wij hard nodig.’’

Hij laat overigens weten alsnog open te staan voor samenwerkingen met Dekker en De Kanter, buiten de Alliantie.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.