Hilversum eert bevrijders met standbeeld van ijsbeer

De Polar Bears reden in mei 1945 als bevrijders Hilversum binnen. Rechtsvoor is nog net het symbool van de ijsbeer op een ijsschots te zien.

Eric Lorier
Hilversum

Het duurt nog even, maar in mei 2020 krijgt Hilversum een standbeeld van een ijsbeer op het plein voor Gooiland. Het monument is een eerbetoon aan de Polar Bears, de Britse infanteriedivisie die een belangrijke rol speelde bij de bevrijding van Hilversum in mei 1945, volgend jaar 75 jaar geleden.

De onthulling van het monument voor de 49th (West Riding) Infantry Division moet een van de hoogtepunten worden van de viering van 75 jaar bevrijding, volgend jaar in Hilversum. De divisie kreeg na stationering op IJsland een ijsbaan als insigne, waarna de divisie Polar Bears als bijnaam kreeg.

Het standbeeld wordt van een formaat dat goed zichtbaar is. De ijsbeer wordt geplaatst op een V-vormige sokkel, waarbij de V staat voor vrijheid. Details over het beeld ontbreken nog, het ontwerp moet nog worden gemaakt en een beeldhouwer moet nog worden gevonden. Onder meer Utrecht en Roosendaal hebben al langer een standbeeld voor de Polar Bears.

De gemeente Hilversum is van plan 200.000 euro vrij te maken voor de vieringen, die overal in de stad moeten gaan gebeuren. ,,Ik vind het belangrijk het verleden te herdenken, stil te staan bij de verschrikkingen van een oorlog, maar ook te vieren dat we in Nederland vrij zijn. Vrijheid is immers niet vanzelfsprekend”, stelt burgemeester Pieter Broertjes. Bij de vieringen worden nadrukkelijk ook de buurten en inwoners betrokken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.