Slechts vijf leden uit regio in Utrechtse Staten

Provinciale Staten van Utrecht in vergadering.© Provincie Utrecht

Joost Reijnders
Utrecht

Provinciale Staten van Utrecht tellen 49 leden, en slechts vijf van hen wonen in de regio Eemland of het Vecht- en plassengebied. Waarbij de PvdA nog de beste vertegenwoordiging heeft in Utrecht.

GroenLinks is de grote winnaar van de Statenverkiezingen in Utrecht: de partij verdubbelde van vier naar acht zetels.

Ook de VVD heeft nu acht zetels, een verlies van één zetel, maar omdat de partij net iets minder stemmen haalde dan GroenLinks, leidt die partij nu de formatie van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten. Voormalig fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, Bram van Ojik, gaat de onderhandelingen als informateur aansturen.

Nieuwkomer Forum voor Democratie haalde zes zetels en is nu de derde partij in de Staten. En daarvoor heeft vooral D66 moeten bloeden: de partij ging van negen naar vijf zetels.

Ook het CDA leverde in, van zes naar vijf, net als de PvdA (van vijf naar vier), de Christen Unie (van vier naar drie), PVV en SP, beide van vier naar twee, en de SGP die zakte van twee naar één zetel. Nieuw is Denk, dat met één zetel in de Staten komt.

Onder de nieuwe Statenleden uit deze regio is slechts één nieuwkomer: Wilma de Boer uit Eemnes, nu nog fractievoorzitter namens haar PvdA in de gemeenteraad.

Osman Suna (PvdA)

Eemland is goed vertegenwoordigd binnen de PvdA-Utrecht: Soester Osman Sunna gaat voor een nieuwe termijn in de Staten.

Elly Broere (PVV)

Datzelfde geldt voor de Soesterse Elly Broere, die opnieuw namens de PVV zitting neemt in Provinciale Staten.

Mieke Hoek (50+)

Een andere oudgediende is Mieke Hoek uit Vreeland, fractievoorzitter en wederom enig Statenlid voor 50+.

Tineke Koelewijn (CDA)

Het CDA-smaldeel heeft ook ingezet op ervaring: opnieuw zal Tineke Koelewijn uit Bunschoten zitting nemen in de Staten.

Pechvogels zijn er ook. Esther Hagedoorn uit Baarn die haar gemeenteraadszetel voor D66 opgaf om zich helemaal op de Statenverkiezingen te storten. Ze stond op een veelbelovende negende plek, maar helaas. Of Bob de Jager uit Loenen, die op een al even veelbelovende negende plek stond namens de VVD. En dan zakt je partij van negen naar acht zetels.

Aan Bram van Ojik om een nieuw college van Gedeputeerde Staten te smeden. Het college werd gevormd door VVD , GroenLinks, D66 en het CDA. Nu D66 een harde klap heeft gekregen zullen PvdA en ChristenUnie hun partij willen meeblazen.

En dan nieuwkomer Forum voor Democratie, met zes zetels een politieke factor van belang. Maar gezien de totaal verschillende standpunten over duurzaamheid van Forum en GroenLinks, is het niet aannemelijk dat Van Ojik op samenwerking met FvD gaat inzetten.

Eén gekozen Statenlid ziet af van haar zetel: Annabel Nanninga kreeg genoeg voorkeurstemmen om namens Forum voor Democratie in Provinciale Staten van Utrecht zitting te nemen. Ze doet dat echter niet.

Overigens zou ze moeten verhuizen om de zetel überhaupt in te nemen: ze woont in Amsterdam, in Noord-Holland en Statenleden dienen in de provincie te wonen waar ze deel uitmaken van de Staten.

Donderdagavond worden de nieuwe Provinciale Staten geïnstalleerd.

Lees ook: Slechts vijf leden uit regio in Utrechtse Staten

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.