Premium

Patiënten met dementie bloeien op aan het strand in Hilversum: ’Heerlijk hier, hoor je die golven?’

Patiënten met dementie bloeien op aan het strand in Hilversum: ’Heerlijk hier, hoor je die golven?’
Maria en Hendrik Lefel uit Hilversum genieten in de Strandkamer van HilverZorg.
© foto HilverZorg
Hilversum

In expertisecentrum Zonnehoeve in Hilversum kunnen bewoners een dagje naar het strand. Genieten van warmte, licht, wind en het geluid van meeuwen en de branding. Koelbox met drankjes en hapjes erbij. Herinneringen ophalen aan vroeger. Mensen met dementie hebben behoefte aan beleving en dat kan in de nieuwe strandkamer van HilverZorg. Naar zee met Maria (88) en Hendrik (88) Lefel.

Langzaam zakt Maria Lefel achterover in haar rolstoel, ze sluit haar ogen. Warm zonlicht schijnt op haar gezicht, een briesje zorgt voor wat verkoeling. De temperatuur is opgelopen tot 25 graden. Lekker zomerweer. Terwijl de golven over het strand rollen pakt Hendrik Lefel liefdevol de hand van zijn vrouw. ,,Fijn hè? Weet je nog? Dat deden we vroeger ook samen. Een dagje naar het strand. Naar Noordwijk of naar Zandvoort.” En dan begint Maria zachtjes te zingen ’We gaan naar Zandvoort bij de zee. We nemen koffie en broodjes mee.’ Ze lacht en kijkt vrolijk. ,,Heerlijk hier, hoor je die golven?”

Met zonnebrillen op de bezwete neus en een drankje in de hand geniet het Hilversumse echtpaar samen van hun bezoek aan het strand. Ze hoeven er niet ver voor te reizen. Vanuit hun woonkamer in expertisecentrum Zonnehoeve op landgoed Zonnestraal is het een paar minuten lopen naar de nieuwe Strandkamer waar zelfs een zilte geur hangt. Maria Lefel heeft dementie en woont sinds 2016 in het huis van HilverZorg. Haar man Hendrik (,,we zijn al 65 jaar getrouwd, lang hè en nooit ruzie”) is vorig jaar bij haar op Zonnehoeve komen wonen. ,,Veel gezelliger dan alleen thuis.”

Strandstoelen

De Strandkamer is een van de belevingsruimten van HilverZorg. De eerste strandkamer in de regio. Met een subsidie van het Meester Roelsefonds is de kamer deze maand geopend. Luxe rieten strandstoelen staan in een decor van strand, zee en duinen. Meeuwen hangen aan het plafond. In het zand op de grond liggen zeesterren, krabben en schelpen. Aan de muur hangen drie zware lampen, geluidsboxen en een grote ventilator.

Patiënten met dementie bloeien op aan het strand in Hilversum: ’Heerlijk hier, hoor je die golven?’

Tineke Harmsen, programmamanager innovatie en technologie van HilverZorg, pikte het idee voor de strandkamer op de Zorg & ICT-beurs op. ,,Ik heb het daar zelf ervaren. Het was zó aangenaam. Ik vergat alles om me heen, laat mij hier maar zitten, dat gevoel had ik.” De strandkamer past volgens haar perfect bij de visie van HilverZorg op omgaan met dementie.

Tovertafel

,,Je moet hier je leven zoveel mogelijk voort kunnen zetten. De zorg sluit aan op wat je thuis deed en wie je was. We betrekken mensen bij het eten klaarmaken, tafeldekken en schoonmaken. Een huiselijk leven geven we ze. We proberen mensen een fijne dag te bezorgen. En de activiteiten die we aanbieden zijn steeds meer gericht op dingen beleven. We prikkelen de zintuigen. Met muziek, met beelden. Er is een tovertafel waar een lamp boven hangt die afbeeldingen op tafel projecteert. Cliënten kunnen de bewegende beelden met hun handen volgen. Lieveheersbeestjes duiken op onder bladeren bijvoorbeeld. Mensen die al diep verzonken zijn zie je voorover buigen en ineens met hun handen in actie komen.”

Het effect van de strandkamer op mensen met dementie is dat ze of rustig worden of juist een prikkel krijgen. ,,Bij dementie zie je vaak dat mensen of onrustig worden of juist apathisch. Voor die eerste groep zoeken we activiteiten die binden en boeien. Die ze even afleiden. Zag je hoe heerlijk mevrouw Lefel net in de strandkamer zat. Ze werd rustig. En mensen die apathisch zijn moeten juist gestimuleerd worden. Dat doen de warmte en het geluid en de geur.”

Patiënten met dementie bloeien op aan het strand in Hilversum: ’Heerlijk hier, hoor je die golven?’

Vitamine D

De Strandkamer biedt meer dan ontspanning legt Harmsen uit. ,,Het doet fysiek ook iets met mensen. De lampen hebben niet de schadelijke stralen van de zon waardoor je verbrandt maar geven wel vitamine D en hebben positief effect op botontkalking en depressies. Deze strandkamers worden ook aangelegd in yogacentra, hotels en bij particulieren thuis. Nu is de kamer alleen nog beschikbaar voor bewoners van Zonnehoeve. Maar als hij straks goed draait, kunnen ook cliënten van andere locaties van ons hier naar het strand. Op indicatie van een arts bijvoorbeeld omdat ze last hebben van stemmingswisselingen of botontkalking. En in de uren dat de kamer niet gebruikt wordt willen we ons personeel de mogelijkheid bieden om er te relaxen. Na een zware nachtdienst is het heerlijk om even een half uur in de zon te zitten. Zo komen zij ook aan voldoende daglicht.”

Koelbox

Bewoners van Zonnehoeve kunnen een bezoek aan de strandkamer brengen met een medewerker van HilverZorg of met hun eigen vrienden of familieleden. ,,Samen herinneringen ophalen aan vroeger. Ze kunnen een koelbox bestellen met lekkere dingen. Fruitspiesjes en smoothies. Er zit zelfs zonnebrandolie in de tas. Niet omdat de straling van de lampen schadelijk is maar het is lekker om ingesmeerd te worden. Ook dat is voor de bewoners een beleving”, legt Tineke Harmsen uit. In de Strandkamer heeft Hendrik Lefel zijn vest inmiddels uitgedaan. Het is puffen in de warmte. ,,Ik zit heerlijk in mijn stoel. Vroeger maakten we wandelingen langs het strand.” Zijn vrouw Maria kijkt hem stralend aan. Ze knikt. ,,Ja en als kind ging ik met mijn moeder naar zee. Ze was er ook dol op. We zwommen ook in de zee.”, herinnert ze zich. ,,We komen uit de stad, uit Den Bosch. Daar was geen strand.”

Na een half uur op het Hilversumse strand wordt Maria wat onrustig. ,,Een half uur in de kamer is lang genoeg”, weet Harmsen. ,,Fijn ook dat we hier even echt samen kunnen zijn”, zegt Hendrik. Zijn vrouw straalt. ,,Hij is een lieverd. We hebben nog nooit woorden gehad, hè Henkie.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.