EK wielrennen definitief naar Alkmaar

1/2
Alkmaar

Het Europees kampioenschap wielrennen wordt deze zomer in Alkmaar gehouden. De gemeente had zich al kandidaat gesteld, maar nu heeft de Europese wielerbond UEC het toernooi ook eindelijk officieel toegewezen aan de kaasstad.

Van 7 tot 11 augustus zitten de deelnemers op de fiets. Er zijn dertien onderdelen: De wegwedstrijd en tijdrit voor mannen, vrouwen, onder 23, junioren en de ’mixed team relay’. Dat is een estafette waarin mannen en vrouwen elkaar aflossen. Dat nieuwe onderdeel vervangt de ploegenrit.

Lees meer: EK wielrennen in Alkmaar moet geen wedstrijd voor sprinters worden: Bochtige route met kasseien als scherprechter

Lees ook: Alkmaarse wethouder blij met EK wielrennen: ’Iedereen moet van dit sportfeest kunnen genieten en profiteren’

De coureurs rijden over een afgesloten parcours met onder meer het historisch centrum, de molens in de polder en de kasseien van de Munnikenweg.

De lokale groten der wielersport kunnen hun geluk niet op. ,,We zijn al druk bezig om het parkoers te testen en uit te zetten’’, aldus Laurens ten Dam uit Oudorp en Niki Terpstra uit Bergen. Zij gaan aan de slag als ambassadeurs voor het toernooi, meldt Vincent Thijssen van Alkmaar Sport.

Voorafgaand waren er twijfels onder Alkmaarse politieke oppositiepartijen. Ze vonden de kosten hoog, Alkmaar legt 950.000 euro opzij voor het plan. Ook moet het toernooi op korte termijn georganiseerd worden. En is het het waard? Wat het internationaal kampioenschap oplevert is niet te bewijzen, stelden diverse tegenstanders.

Wielrenwethouder Pieter Dijkman van Alkmaar blijft erbij dat het EK reclame is voor Alkmaar.

,,Alkmaar en haar regio worden hiermee op de kaart gezet. Dat is goed voor de economie van de regio en prachtig voor de wielersport in Nederland. Laten we er als Alkmaarders samen met de regio, de Europese wielerbond en de vele vrijwilligers een prachtig evenement van maken.’’

Ook wordt het EK gebruikt voor ‘Alkmaar Fiets’, een programma gericht op de verbetering van de fietsinfrastructuur van de stad en op het stimuleren van fietsen. De gedachte is dat Alkmaarders door het toernooi op de fiets willen stappen.

Meer nieuws uit Sport