Premium

Ambacht in een modern jasje: letters in alle soorten en maten bij Bodoni in Bussum

Ambacht in een modern jasje: letters in alle soorten en maten bij Bodoni in Bussum
© Foto Studio Kastermans
Bussum

De economie draait weer op volle toeren. In duizenden bedrijven in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland wordt dagelijks hard gewerkt aan het perfecte product. Elke maandag doet de redactie verslag van een bezoek aan een van deze ondernemingen. Vandaag: Bodoni Letters in Bussum.

Wil je de naam van je bedrijf groot op de voorgevel? Of op de bedrijfsauto en dan ook maar gelijk op de bedrijfskleding? Moet de beursstand voorzien worden van je naam, logo en plaatjes? Dan ben je bij Bodoni Letters in Bussum aan het goede adres. Het bedrijf maakt belettering en graveert.

De etalage van Bussumse winkel valt op: een stoepbord in alle kleuren van de regenboog laat al direct zien wat ze hier maken. In de etalage voorbeelden van hun werk: een beletterde autodeur, gegraveerde champagneglazen met ’love’ op de een, ’you’ op de ander. Bekende borden zoals ’parkeren verboden’ met een wegsleepauto, een kleurige print met papegaaienhoofden.

Plotter

De plotter vooraan in de winkel annex bedrijfsruimte draait grote vellen uit voor de ’NVM Open Huizen Dag op 30 maart’. Het zijn full colour prints met de kenmerkende mus van de NVM er groot op. Zo’n vierentwintig prints per vel en aangestuurd door de computer.

„Straks gaan die vellen door de lamineermachine, voor een beschermende plastic laag en dan snijden we ze er met de hand uit”, legt Nick Andriessen (53) uit. Samen met zijn vrouw Anita (50) is hij eigenaar van het bedrijf. De computer staat centraal in het bedrijf, daarop komen de bestanden met opdrachten binnen en die sturen de plotters en machines weer aan. Zoals de graveer-

machines die letters inbranden in onder meer naamplaatjes. De plotters snijden losse letters uit dikke platen acrylaat (kunststof) of uit een dunne plastic folie. De mogelijkheden op de ongeveer veertig vierkante meter die de winkel telt, zijn eindeloos. Alleen de machine die het glas graveert staat in de kelder. In een afgesloten cabine; voorschrift van ARBO.

Figuurzagen

De naam Bodoni komt van Giambattista Bodoni (1740-1813) die een hele reeks lettertypes uitbracht onder zijn eigen naam. Het was de naam die Jacobus Valstar in 1956 koos bij de oprichting van het bedrijf, dat hij samen met zijn pleegvader begon. Valstar was weer de schoonvader van Andriessen die hier inmiddels tweeëntwintig jaar werkt.

„Vroeger ging alles met de hand, met stanleymessen, figuurzagen en lintzaagmachines. Het was echt een ambacht. Dat is het nog steeds, maar nu in een modern jasje. Je moet verstand hebben van ICT, nabewerking, maar ook netjes kunnen plakken.”

Andriessen geeft een voorbeeld door de naam van deze verslaggever in de computer te typen. Met een commando geeft hij de plotter opdracht de letters uit een rode folie te snijden.

De naald van de plotter snijdt razendsnel de contouren van de letters en een kader uit. Voorzichtig haalt hij met een stanleymesje de overtollige folie weg en plakt een dunne tape over de letters. „Zo heb je een beetje een idee hoe het werkt.” Dat dat bij ’echte opdrachten’ veel meer werk is, moge duidelijk zijn.

Familie

De derde werknemer van het bedrijf is Chris (20), ook een Andriessen, de oudste zoon van het gezin. Hij heeft na zijn opleiding MBO Signmaking nog een tijdje bij een concurrent gewerkt, maar is inmiddels drie jaar aan boord bij Bodoni. „Je moet weten hoe het bij een ander gaat, dus heeft hij eerst elders gewerkt.”

De middelste zoon (17) volgt inmiddels dezelfde opleiding en ook jongste zoon (15) gaat straks naar deze MBO. Een uitgesproken familiebedrijf. Is dat niet veel? Wil je elkaar privé dan nog zien?

„Nee dat is niet moeilijk en ze wonen allemaal nog thuis”, antwoordt de lettermaker. Thuis is ook nog eens boven de winkel. „En soms is het niet leuk. Al ligt dat vaak aan mij. Als het heel druk is, met een beurs bijvoorbeeld, ben ik soms chagrijnig. Dan loop je je ook echt de benen uit het lijf. Maar meestal is het heel gezellig.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.