Premium

Algemene Weesper Hengelaars Bond en beroepsvissers zetten 28 kilo glasaal uit in de Vecht

1/3
Weesp

Leden van de Algemene Weesper Hengelaars Bond (AWHB) hebben donderdag 28 kilo glasaal (babypalingen) uitgezet in de Vecht tussen Muiden en Maarssen.

De actie maakte onderdeel uit van de Europese maatregelen ter verbetering van aalherstel. Het uitzetten gebeurde op negen plekken aan de Vecht, onder andere bij het aquaduct in Muiden, nabij de sportvelden aan de ’s-Gravelandseweg in Weesp, bij fort Uitermeer en nabij Nigtevecht.

De AWHB neemt deel aan het project Decentraal Aalbeheer door Kennis (DAK), waarin ook samengewerkt wordt met de beroepsvisserij. Het doel is de aalstand goed op peil te krijgen en te houden.

De paling wordt geboren in de Sargassozee, ter hoogte van Noord-Amerika. De warme golfstroom voert de glasaal naar Europa. In de meren en rivieren in Europa, onder andere in Nederland, groeien de babypalinkjes op. Zodra de jonge paling (die dan schieraal heet) zich wil voortplanten, keert hij terug naar de paaigronden in de Sargassozee.

De teruggang van de aalstand heeft enerzijds te maken met overbevissing, anderzijds met de leefomgeving van de aal. Soms komen jonge palingen de polders wel in, maar moeten die via een gemaal verlaten. Veel alen overleven dat niet. ,,Vooral in oudere gemalen die niet zijn aangepast voor de visstand, worden ze vermalen”, vertelt Henk Schluter van de AWHB. ,,Het monitoren van de palingen en aanpassen van waterin- en uitlaten van de polders zijn onderdeel van het project. Daarbij wordt ook gekeken wat de routes zijn die de palingen afleggen in ons land.”

Het uitzetten deed de AWHB samen met beroepsvissers.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.