Premium

’Rabopand in Laren laten staan kan prima: beetje verbouwen en kantoorruimtes erin’

’Rabopand in Laren laten staan kan prima: beetje verbouwen en kantoorruimtes erin’
Het pand waar vroeger de Rabobank zat.
© Studio Kastermans/Leon Dakkus
Laren

Het is heel goed mogelijk het voormalige Rabobankgebouw aan de Burgemeester van Nispen tot Sevenaerstraat in Laren te laten staan. Na beperkte aanpassingen aan de binnenkant kan het worden geëxploiteerd als flexibel kantoorgebouw voor ’beginnende en opschalende ondernemers’. Daaraan is in Laren behoefte. Sloop/nieuwbouw is niet nodig.

Die boodschap heeft het Almeerse bedrijf Places to Work bij college en gemeenteraad van Laren op tafel gelegd. Bijgevoegd zijn schetsen van mogelijke nieuwe indelingen van het gebouw, inclusief receptie en horeca voor de huurders. Places to Work exploiteert al van anderen overgenomen kantoorgebouwen in Almere en Lelystad en opent binnenkort in Leeuwarden het derde project.

Topman van Places to Work is Kay Lagerweij. Desgevraagd zegt hij zakelijk naar de mogelijkheden van het Rabopand te hebben gekeken. Wel erkent hij ook een particulier belang te hebben: hij woont vlakbij en ziet zijn achtertuin liever niet grenzen aan forse bouwblokken met dure appartementen.

De toekomst van het voormalige Rabokantoor veroorzaakt al ruim een jaar veel rumoer. Burgemeester en wethouders kregen eind januari van de raad steun voor de lijn ’herontwikkeling gericht op meerdere functies’. Ook staat in de aangenomen nota dat ’wonen in verschillende categorieën (sociale huur en koop) nog steeds in beeld (is) als optie’. Maar wethouder Ton Stam zei toen ook dat ’sociale bouw stuit op de economische werkelijkheid’.

Dat laatste snapt Places to Work-directeur Lagerweij wel. Zijn eigen bedrijf bood destijds mee op het Rabopand. Maar het ging in juli 2018 voor dik 7,6 miljoen euro naar een Amsterdamse vastgoed-BV (die het op 4 januari dit jaar doorverkocht aan een beleggings-BV). Volgens Lagerweij heeft de koper ’twee miljoen teveel betaald en daarmee een ondernemersrisico genomen’.

Lees ook: Appartementen op plek Rabobank Laren beste keus

Dat maakt Stams opmerking begrijpelijk dat ’sociale bouw stuit op de economische werkelijkheid’. Om het geld er met winst weer uit te krijgen vroeg projectontwikkelaar Mark Voerman namens de eigenaar een vergunning om na sloop van het voormalige Rabopand achttien dure appartementen te bouwen. Mondeling heeft hij die aanvraag weer ingetrokken en nu wordt volgens wethouder Stam ’met allerlei partijen gepraat’ over wat er op deze plek moet gebeuren.

Volgens Lagerweij (Places to Work) kan ontwikkelaar Voerman in het pand namens de eigenaar uitstekend ’kantoren vestigen’. En ’als Voerman zich meldt’ wil Lagerweij daar ook zelf naar kijken. Welk plan uiteindelijk ook op tafel komt, de gemeenteraad heeft daarover het laatste woord.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.