Premium

Combibaan voor de klas voor veel docenten aantrekkelijk

Combibaan voor de klas voor veel docenten aantrekkelijk
Kees van der Velden en Marius Bilkes (rechts).

Per week stromen bij expertisecentrum Hybride Docent tientallen e-mails binnen van gemotiveerde mensen, die bij bedrijven en instellingen hun boterham verdienen, en die baan graag zouden combineren met les geven.

De database van het expertisecentrum Hybride Docent telt meer dan duizend belangstellenden. Dat zegt mede-oprichter Marius Bilkes. Er is overleg met scholen, ministerie en VO-raad over kortdurende trajecten om dit potentieel aan nieuwe leerkrachten soepel de klas in te laten stromen.

Lees ook: ’Twee heren tegelijk dienen is lastig’ voor Loes Kunst uit Avenhorn

„Kijk naar wat ze al kunnen en wat er dan verder nog nodig is. Het moet ze niet onnodig moeilijk worden gemaakt. Vaak ziet deze groep op tegen de verplichting om langdurig in de schoolbanken te gaan zitten om de lesbevoegdheid te halen. Dat geldt als je vier uur per week voor de klas staat. Als gastdocent, die ’meeloopt’ met een bevoegde leraar, is die verplichting er niet”, legt Bilkes uit.

Salaris

Salaris is voor de meeste hybride docenten niet doorslaggevend om af te zien van een baan in het onderwijs. Marius Bilkes snapt dat wel: „Het onderwijs betaalt goed. Een starter zit op bijna drieduizend euro, iemand met veel ervaring kan uitlopen naar vijf- tot zesduizend euro.”

Ook is niet aangetoond dat een hybride docent door extra werkdruk vaker ziek of overspannen is. „De meesten functioneren prima. Al vergt de combinatie soms wat extra gepuzzel”, weet Bilkes.

Maatwerk

Het expertisecentrum pleit al langer voor maatwerk voor iedere persoon die twee banen wil combineren om zo een bijdrage te leveren aan een groeiend maatschappelijk probleem. „Laat iemand een paar maanden enkele dagen per week meelopen met een docent. Zorg voor bijscholing, zoek de juiste school bij de juiste kandidaat, organiseer dat op regionale schaal. En betrek vooral de lerarenopleidingen erbij. Voor hen ontstaat een hele nieuwe, interessante kweekvijver”, meent Marius Bilkes.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.