Ezra Kerina wint in Nederhorst en breekt parcoursrecord ondanks harde wind

De Spiegelplasloop in Nederhorst (editie 2018).© Archieffoto

Nico Vink
Atletiek

De schuimkoppen op het water waren zondagmiddag veelzeggend, hetgeen tot uiting kwam in de wedstrijd. De Spiegelplasloop werd geen strijd tegen het uurwerk, maar tegen de elementen, die in de polder van Nederhorst den Berg vrij spel hadden.

Dat zelfs de Afrikaanse lopers in de wedstrijd over tien kilometer niet onder de grens van dertig minuten doken, was het bewijs voor hoe zwaar de omstandigheden waren. Desondanks brak de winnaar, de Keniaan Ezra Kering, met zijn winnende tijd van 30,16 minuten wel het parcoursrecord, dat met 30,51 minuten sinds vorig jaar op naam van Lucas Nieuweboer stond. Ook de Ethiopiër Degefa Johannese, met een achterstand van zeven seconden de nummer twee, was sneller dan de oude toptijd, net als titelverdediger Nieuweboer zelf overigens (30,43).

Ook bij de vrouwen werd, ondanks de venijnige wind, harder gelopen dan ooit. De Keniaanse Judicah Nyabera liep in 34,18 minuten ruim onder het parcoursrecord, dat op 36,39 minuten stond. Zij hield Adriënne Herzog van de winst, terwijl Diana van Es het podium completeerde.

De beste regionale atleet werd Erik Kallenberg, die vlak voor Nyabera als negende eindigde. Voor de Eemnesser gold de Spiegelplasloop als voorbereiding op de marathon van Rotterdam, die op 7 april gehouden wordt en waarvoor hij al vijf maanden in training is. „Wat een wind stond er. Er waren stukken bij dat je voor je gevoel gewoon stil stond.”

GAC-clubgenoot Hielke Hilberts liep naar een keurige dertiende plek, net onder de 35 minuten. Er had wellicht meer in gezeten voor de plaatselijke favoriet, ware het niet dat de Berger na een valpartij (hij was niet de enige die onderuit ging) wat moeite had om zijn ritme te hervinden. Wel bleef hij Hilversummer Jelle Jansen nipt voor.

Een half minuutje voor Hilberts eindigde Jeffrey Vork (Loenen) als elfde. Eduard Grob (Hilversum) toonde met een zeventiende plaats aan op schema te liggen voor zijn vuurdoop bij de marathon in de Havenstad, net als plaatsgenoot Mirjam Koersen, op de vijfde plaats de beste vrouw uit de regio, die eveneens in Rotterdam zal starten. „De meesten liepen in een groepje, ik alleen. Dat maakte het nog zwaarder.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal