BSG kan landstitel na verlies vergeten, En Passant schuift naar plek twee door winst in Rotterdam

BSG-teamleider Thomas Willemze (hier tegenover Martin Martens).© Archieffoto

Johan Hut
Schaken

De schakers van BSG hebben de cruciale wedstrijd tegen LSG verloren. In het Bussumse denksportcentrum was het verschil met 4,5-5,5 nipt, maar precies groot genoeg voor de ploeg uit Leiden om de voornaamste concurrent van zich af te schudden.

Zoals al een aantal keer dit seizoen toverde BSG twee weinig bekende buitenlandse ’konijnen’ uit de hoge hoed. Dit tot lichte ergernis van de LSG’ers, die zich op deze spelers niet hadden kunnen voorbereiden. Het had bovendien het maximale effect: de twee ’vreemdelingen’ wonnen voor BSG aan de hoogste twee borden. Matthieu Cornette versloeg in sneltreinvaart Casper Schoppen, die op de 22e zet mat werd gezet. Maxime Lagarde won aan het topbord van Arthur Pijpers, maar dat gebeurde pas in het verre eindspel. Die snelle 1-0 werd tenietgedaan toen Ton van der Heijden tegen Martin Roobol een paard liet insluiten en meteen opgaf.

Na de vroege 1-1 won Robert Ris nog wel voor de Bussumers, maar de achterstand liep desondanks al snel op naar 3-5. Toen Henk van der Poel remise speelde tegen Eelke Wiersma was het pleit beslecht.

Bij een overwinning was BSG in matchpunten gelijkgekomen met de regerend landskampioen en was het koploper geworden op basis van bordpunten. Nu staat de ploeg, met nog twee wedstrijden te gaan, vier punten achter. Een klassiek voorbeeld van een vierpuntenduel dus, besefte ook teamleider Thomas Willemze: „Als we hadden gewonnen waren we er ook nog lang niet geweest, want we krijgen nog twee van de zwaarste tegenstanders. Het zouden dus eigenlijk drie finales op rij zijn geworden. Maar bij winst waren we er in die laatste twee wedstrijden wel vol voor gegaan.”

BSG zag zich op de ranglijst door maar liefst drie ploegen gepasseerd worden. Daaronder En Passant, dat opschoof naar de tweede plaats. De Spakenburgers zullen zich toch geen illusies meer maken, want ze staan nog steeds drie punten achter LSG, dat prolongatie van de landstitel al bijna op zak heeft. En Passant won in Rotterdam overigens nipt van Charlois Europoort: 4,5-5,5.

Omdat een nederlaag van LSG in Bussum natuurlijk tot de mogelijkheden behoorde, was En Passant op volle sterkte naar de Maasstad afgereisd. Dat was inclusief Alexander Berelowitsch en Michael Feygin, oproepkrachten die, in tegenstelling tot die van BSG, wel regelmatig meespelen. Berelowitsch won zijn partij, Feygin speelde remise. Andere overwinningen kwamen op naam van Erwin l’Ami, de sterkste speler van En Passant die maar weinig meespeelt, Henk Vedder en Jan Willem van de Griendt.

De Spakenburgers hebben nu een goed uitgangspunt voor een plaats bij de eerste vier, die recht geeft op deelname aan de Europacup. Dat vinden ze altijd een hoogtepunt van het seizoen.

In de tweede klasse A raakte Soest nogal onverwachts de koppositie kwijt door in Sneek met 5-3 te verliezen van het laaggeklasseerde Emanuel Lasker. Het resterende programma biedt weinig hoop op het goedmaken van de achterstand op de nieuwe koploper, Groninger Combinatie 2.

In 2B won Sopsweps ’29 met 6,5-1,5 van Laurierboom-Gambiet, ook een caféclub, maar de degradatiezorgen blijven.

In de derde klasse won HSG in Hilversum met 4,5-3,5 van En Passant 2. Daardoor kan de ploeg niet meer degraderen, maar die kans was toch al heel klein.

Meer nieuws uit Sport Regionaal