Triatleet Steff Overmars en atlete Wendy Visser verkozen tot Hilversums sportman en sportvrouw van 2018

Triatleet Steff Overmars en atlete Wendy Visser verkozen tot Hilversums sportman en sportvrouw van 2018
Alle winnaars van de Hilversumse sportverkiezingen, gisteravond in het Raadhuis.
© Foto STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN
Hilversum

Triatleet Steff Overmars is voor het eerst in zijn carrière verkozen tot Hilversums sportman van het jaar. Bij de vrouwen ging de eer naar Wendy Visser. Ook voor de atlete betekende dat een primeur.

Overmars (32) kende een sterk 2018, waarin hij onder meer de (halve) TRI Amsterdam en de (kwart)triatlon van zijn geboorteplaats Weesp won en brons pakte op het NK halve triatlon. Ook presteerde hij uitstekend in diverse internationale Ironman’s, onder meer in het Finse Lathi, waar hij in een sterk deelnemersveld als zesde eindigde. In september scherpte Overmars tijdens de befaamde triatlon van Almere (tegenwoordig de Challenge Almere-Amsterdam), waarin hij als negende eindigde, zijn persoonlijk record aan tot een tijd van 8.41,07 uur. ,,Ik ben erg tevreden over mijn jaar. Voor 2017 had ik me ten doel gesteld aan te haken bij de nationale top en voor 2018 wilde ik op het podium staan bij het NK. Dat is op de halve gelukt, maar bij de hele kukelde ik er met een vierde plek net van af.’’

Daar ligt meteen ook een mooie uitdaging voor 2019. ,,In september wil ik pieken tijdens de triatlon van Almere, dat niet alleen als NK maar ook als EK geldt. Mooi natuurlijk, in eigen land. Ik wil daar Nederlands kampioen worden en Europees zo hoog mogelijk eindigen. Om een gooi te doen naar de nationale titel zal ik zeker richting de 8.15 moeten. Een flinke hap, maar er zit nog heel wat rek ik. Zeker bij het lopen.’’

Visser beleefde haar finest hour begin september in het Spaanse Málaga, waar ze wereldkampioen op de meerkamp bij de master (35-plus) werd. 37 jaar is de sportvrouw in hart en nieren inmiddels, maar versleten nog allerminst. Zes jaar geleden kondigde de achtvoudig Nederlands kampioen bij het verspringen en de hink-stap-sprong het einde van haar carrière aan, na aanhoudend blessureleed, maar in 2016 maakte ze haar rentree. En niet zonder succes dus. ,,Ik had geen idee hoe sterk de concurrentie op het WK was. Nou, die was pittig. Maar dat maakt het juist zo mooi. Ik geniet enorm van mijn tweede leven als topsporter. De balans tussen sport en privé is nu veel beter’’, lacht ze, terwijl ze het wijnglas heft.

Neemt niet weg dat het leven van Visser bestaat uit sport, sport en nog eens sport. Naast atletiek voetbalt ze bij Wasmeer, begeleidt ze atleten individueel en geeft ze looptraining aan de hockeyheren en -dames van Naarden, de voetbaljeugd van SV Huizen en de meiden onder-17 van ’t Gooi. Daarnaast droomt ze ervan om op haar Honda CBR 1000 RR nog eens aan motorraces mee te doen. ,,Dat zou geweldig zijn. Dakar? Waarom niet. Ik heb daar wel eens over nagedacht. Je bent nooit te oud om te dromen.’’ En ook op maatschappelijk vlak is ze ambitieus. ,,Ik hoop nog eens looptrainer te worden bij een betaald voetbalclub. Mijn favoriete club? Die houd ik lekker voor me, haha.’’

Verkozen tot sportploeg van het jaar werden de American Footballers van de Hilversum Hurricanes, die afgelopen zomer voor de derde keer in de clubhistorie de Tulip Bowl wonnen. Het betekende de eerste landstitel in zeventien jaar.

Meest talentvolle sportploeg van 2018 werd de MC1 van hockeyvereniging ’t Spandersbosch. De meiden pakten de nationale titel in hun leeftijdscategorie. Het betekende tevens het eerste landskampioenschap ooit voor de club.

In de categorie special sporter ging de eer naar Wendi Schutte. De rolstoeltennister (28) is middels de nummer negen van Nederland en is op de wereldranglijst opgeklommen naar de 84ste plaats. Haar grote doel is deelname aan de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs.

Als sportvrijwilliger van het jaar mocht Cees Punter de Rinus Schaap Prijs in ontvangst nemen. Hij is al bijna een kwart eeuw voorzitter van Melle Veenstra en tevens een van de drijvende kracht achter deze kaatsvereniging. Punter ontving daarvoor het ‘Schaap met de vijf poten’, een door kunstenares Tanja Wiggerts ontworpen beeld.

Meer nieuws uit Sport Regionaal