Premium

Internationaal deelnemersveld bij Spiegelplasloop: oude tijden herleven in Nederhorst

Internationaal deelnemersveld bij Spiegelplasloop: oude tijden herleven in Nederhorst
Lucas Nieuweboer won vorig jaar de Spiegelplasloop in een parkoersrecord.
© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden
Nederhorst den Berg

Het parcoursrecord van de Spiegelplasloop zou er zondag zomaar eens aan kunnen gaan. Er staat in Nederhorst den Berg zowel bij de mannen als de vrouwen een internationaal deelnemersveld aan de start van de wedstrijd over tien kilometer.

In maart 2017 was Mark Hilberts, wedstrijdleider namens de Bergse Runners Club, nog stellig: de Spiegelplasloop zou nooit zo groot worden als zijn illustere voorganger in Nederhorst, de Ronde door Overmeer. Die loop ging in 2005 ter ziele omdat er geen bestuur meer was om de race te organiseren. In Overmeer stonden niet alleen Nederlandse kanonnen, maar ook altijd handenvol Afrikaanse topatleten aan de start. Grote namen als William Kiplagat, Peter Kiprotich, Solomon Bushendich, James Kipketer en William Kipsang, die tijden van ruim onder het half uur liepen. Kiplagat liet in 1999 zelfs een parcoursrecord 28,08 minuten noteren.

Door het parcours van de Spiegelplasloop zou in deze wedstrijd nooit onder de dertig minuten gelopen kunnen worden, zo werd altijd verondersteld. De toppers vonden hun weg naar Nederhorst bovendien niet meer. En eigenlijk vond de organisatie het ook wel best, dat regionale karakter van de wedstrijd. Hilberts, die in 1995 en 1996 de Ronde door Overmeer won, zag echter de potentie en toegevoegde waarde voor de regio en ook hoofdsponsor Seneca wilde de Spiegelplasloop eigenlijk wel graag naar een hoger niveau tillen. Om meer naamsbekendheid te krijgen, werd Louran van Keulen als wedstrijdleider aangetrokken. Een zwaargewicht. De Hilversummer organiseerde eerder onder meer de marathon van Utrecht.

Parcoursrecord

Verleden jaar groeide de loop al flink en zondag staan er zelfs atleten aan de start die geacht worden onder de dertig minuten te kunnen lopen. Heemskerker Lucas Nieuweboer verdedigt zijn titel en heeft met een tijd van 30 minuten en 51 seconden bovendien sinds vorig jaar het parcoursrecord in handen. Ook nu hoopt hij weer op een podiumplaats, maar de concurrentie is hevig. De Keniaan Ezra Kering en de Marokkanen Souida Omar, Tahiri Rahma en Soufiyan Elbourabia zijn geduchte tegenstanders, net als de Belg Benoit Goethals.

Ook de Mila-groep van atletiekvereniging GAC komt op volle oorlogssterkte naar Nederhorst. Hilversummer Cas Lutz werd vorig jaar nog tweede. Eduard Grob, Erik Kallenberg, Jelle Jansen en ’thuislopers’ Rick Smits en ’jonkie’ Hielke Hilberts hebben zich eveneens ingeschreven.

Bij de vrouwen is de regionale favoriet Mirjam Koersen van de partij. Zij werd vorig jaar tweede en de vraag is of zij haar tijd van 37.01 minuten kan evenaren. Tegenstand komt van Marijke de Visser en de Keniaanse Udicah Nyabera. Verder staan ook Hinde Fokkema, Diane van Es en de Hilversumse Birgit Krämer op de voorlopige startlijst.

Meer nieuws uit Sport Regionaal