Nieuwbouwplannen Philipslocatie goed ontvangen, wel zorgen over verkeersafwikkeling

Nieuwbouwplannen Philipslocatie goed ontvangen, wel zorgen over verkeersafwikkeling
Philipshof heeft wat weg van de hei.
© impressie Vera Yanovshtchintsky Architecten
Hilversum

De raadsleden van Hilversum hebben woensdagavond tijdens een commissievergadering een overwegend positief advies gegeven voor de plannen met Philipshof. Verantwoordelijk wethouder Floris Voorink hoorde het als een trotse pauw aan.

Voorink zat naar eigen zeggen al drieënhalf jaar te wachten op de avond waarin er een toekomstplan voor het voormalige kantorenpark positief werd ontvangen. De herontwikkeling van de Philipslocatie aan de Anton Philipsweg had namelijk nogal wat voeten in aarde. De gemeente Hilversum en vastgoedfamilie Lisman steggelden de afgelopen jaren over de verdeling sociale huur, middeldure en dure woningen in de ontwikkelingsplannen, maar kwamen er eind vorig jaar toch uit.

Edwin Leenheer (VVD) had complimenten voor zijn eigen wethouder. „Het is mooi. Een goede verdeling van woonvormen.” Hij ziet wel graag ruimte voor horeca in de wijk. Een mening die door bijna iedereen gedeeld werd, vooral omdat dat een mooie combinatie zou zijn met de Zuiderheide. „Horeca bij natuur, een mooie vorm van ontspanning”, liet Tjerk Pelsma van de ChristenUnie weten.

Er waren ook wat kritische kanttekeningen bij het plan. Zo wilde Evert Jan Kruijswijk Jansen (CDA) dat er - ondanks dat het een gasloze wijk wordt - toch leidingen worden gelegd. „Je weet immers nooit wat de toekomst gaat brengen.” Voorink wilde hier echter niet aan. Pelsma opperde het idee om niet meteen moestuinen in een deel van de wijk aan te leggen, maar eerst in overleg te gaan met de nieuwe bewoners. „Laat mensen meepraten over de invulling, dan krijgen ze er ook meer feeling mee.” De wethouder vond dit een ’zinnige opmerking’ en wilde hier verder naar kijken. Datzelfde geldt voor de opmerking van Jos Oude Elferink (PvdA) die afraadde om stuifzand op te nemen in de plannen: „Dan worden de kozijnen gezandstraald, dat moet je niet willen”. Verder kwamen er vragen over het verkeer en parkeren in de wijk. De commissieleden maakten zich zorgen over de ontsluiting met de Kamerlingh Onnesweg. Maar hier wordt nog verder naar gekeken, benadrukte de wethouder. Bij het vaststellen van het bestemmingsplan worden ’pijnpunten’ aangepakt. Het aantal parkeerplekken voldoet aan de norm.

Voorink verwachtte ’ergens voor de zomer van 2020’ te kunnen starten met de bouw van de nieuwe wijk. Maar dan moet alles nu wel goed verlopen. De eerste aanzet werd gezet tijdens de commissievergadering. Alle partijen adviseerden positief over het plan, Hart voor Hilversum, Leefbaar Hilversum en de SP onder voorbehoud. Het plan gaat nu door naar de gemeenteraad, maar zonder debat.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland