Proef met bomenkap zorgt nog niet voor kaalslag in Hilversum-Noord

Proef met bomenkap zorgt nog niet voor kaalslag in Hilversum-Noord
Hilversum

Gevreesd werd voor kaalslag toen de gemeente Hilversum een proef aankondigde voor het vergunningsvrij kappen van bomen in Noord.

Maar nu het experiment drie maanden aan de gang is, blijkt daarvan geen sprake. In een brief aan de raad geeft wethouder Jan Kastje een tussenstand: ’Een bomenexpert maakt iedere maand een inspectieronde in de wijk en controleert specifiek de aanwezigheid van de bomen op de beschermde bomenlijst. Daarnaast beoordeelt hij het groenaanzicht van de wijk als geheel. Deze inspectierondes hebben tot op heden geen bijzonderheden opgeleverd. Er zijn nauwelijks veranderingen waargenomen’.

Er zijn de afgelopen periode drie bomen gekapt, meldt de wethouder. ’Een boom van de beschermde bomenlijst is met vergunning gekapt, deze boom was ziek. Ook zijn er voorafgaand aan de start van de pilot twee coniferen gekapt. De kap van deze coniferen was op dat moment nog vergunningsvrij’. Deze bomen zijn van de beschermde lijst gehaald. Daarnaast moesten er twee administratieve correcties worden doorgevoerd. Bomen bleken bij een ander adres te horen.

Bewoners gaan volgens de wethouder goed om met de proef. Er komen af en toe vragen of een boom wel of niet op de beschermde lijst staat, maar daar houdt het ook bij op.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland