Grote belangstelling voor architectuurverkiezing: Hilversum houdt van ’oud’

Wim Wegman
Hilversum

Bij de stemming voor de Hilversumse Architectuurprijs (HAP) komt na een week een opvallende trend naar boven: het publiek heeft een grote voorliefde voor opgeknapte of vernieuwde monumentale gebouwen. Moderne architectuur valt bij de stemming aanzienlijk minder in de smaak.

De stemming voor de publieksprijs van de HAP voor het mooiste nieuwe gebouw is vorige week zaterdag begonnen na een presentatie van de genomineerden in deze krant. Bezoekers van de website hebben zich vervolgens enthousiast op de verkiezing gestort. Na de eerste week hebben bijna 800 mensen hun stem uitgebracht.

Daarbij tekent zich een duidelijke top vijf af. Zonder de exacte verdeling te verklappen - de winnaar moet een verrassing blijven tot de prijsuitreiking in april - kan worden geconcludeerd dat modern ontworpen nieuwbouw het in de verkiezing tot nog toe niet goed doet.

Achterstand

De woning aan de Beethovenlaan van SKA, het huis aan de Dolf van der Lindenstraat van Baudoin van Alphen Bergers, het woongebouw aan de Anthony Fokkerweg van van Woerkom de Brouwer, het complex aan de Dasselaarstraat van dvdp en de torenflat Belvedére van Van Zuuk (in willekeurige volgorde) staan in de verkiezing op een flinke achterstand.

Wat willen de onlinestemmers dan wel? Oude gebouwen in een nieuw jasje of nieuwe gebouwen in een oud jasje. In de top vijf staan panden als (opnieuw in willekeurige volgorde) de Langestraat van ACAMPO, de Clemenskerk van BOEi, de KROon van De Jong en Mout van Zecc. Dit zijn allemaal bestaande, iconische gebouwen die een moderne ’make-over’ hebben gekregen. In een enkel geval gaat het om een nieuw complex dat gedeeltelijk een historische uitstraling heeft meegekregen. Het enige volledig ’moderne’ gebouw dat in de top vijf meestrijdt, is Almansweide van Moost.

De stemming voor de publieksprijs loopt tot en met 24 maart. Dat kan via de button op de website van deze krant. De prijsuitreiking is op 11 april in het Hilversumse stadhuis. Stemmers kunnen zich met hun e-mailadres opgeven voor deze uitreiking. Het is de zesde keer dat deze tweejaarlijkse verkiezing wordt gehouden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.