Buitenbeentjes naast Hollandse Meesters op Fotofestival Naarden

Een eerdere editie van het Fotofestival Naarden.
Naarden

’Dutch Masters & Marvelous Misfits’ is het thema van het zestiende Fotofestival Naarden. Dat maakt de organisatie vandaag bekend.

Op diverse locaties is werk te zien van onder meer Koos Breukel, Robin de Puy, Eddy van Wessel en Ernst Coppejans. Hun foto’s hangen naast schilderijen van Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw zoals de Naarder schilder Salomon van Ruysdael.

Volgens de dit jaar benoemde curatoren Koos Breukel en Hedy van Erp is voor dit thema gekozen vanuit de wens het buitenbeentje mee te laten tellen. Geschilderd werk van kunstenaars die precies passen binnen het gebied van de labels en normen van de Hollandse Meesters, naast de fotografie van zij die daarbuiten vallen. ’De misfits die hier getoond worden zijn grotere meesters dan waar ze erkenning voor krijgen – het zijn briljante buitenbeentjes.’

Speciale aandacht verdient volgens de organisatie het werk van de overleden Amerikaanse fotograaf Remsen Wolff. Voor het eerst zijn hier de liefdevolle portretten van travestieten, transgenders en transseksuelen te zien die Wolff in de jaren negentig maakte in zijn studio in New York: All American Girls.

Het festival wordt gehouden van zaterdag 25 mei tot en met 30 juni. In die weken worden diverse workshops, rondleidingen en signeersessies gegeven. De Gele Loods wordt weer omgetoverd tot een pop-up fotoboekenwinkel. Hier zijn ook de genomineerden voor de drie categorieën van de Nederlandse Fotoboekenprijs te zien. Met deze prijs wil het festival eens in de twee jaar recht doen aan de grote kwaliteit en verscheidenheid van het Nederlandse fotoboek.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.