4500 ’terechte’ handtekeningen gaan biomassacentrale Diemen niet tegenhouden

De Nuon-centrale in Diemen.© Nuon

Peter Schat
Haarlem

Tegen de komst van de Nuon biomassacentrale in Diemen zijn 4500 handtekeningen gezet. De petitie wordt maandagmiddag overhandigd aan de Statencommissie milieu. Of het zin heeft is de vraag.

„Het bewonersprotest is volkomen terecht. Ik ben bang dat het pleit al is verloren omdat beleidsmakers elders in het land de knoop al hebben doorgehakt”, zegt Remine Alberts, fractievoorzitter van de SP in de Staten. „Als de milieuvergunning klopt kun je op je kop gaan staan, maar komt die centrale er toch.”

Maaike Hillebrand uit Diemen startte eind vorige maand de petitie tegen de centrale. Als zij haar handtekeningen heeft overhandigd, kan de commissie de komst van de centrale bespreken en de vraag stellen wat er nog aan is te doen. Het antwoord is volgens Alberts negatief. „Het is een heel slecht plan. De ellende is dat-ie er komt. Het enige wat ons kan redden, is dat deze discussie doorsijpelt naar de landelijke bespreking van het Klimaatakkoord.”

Verduurzaming

Nuon ziet het bouwen van de biomassacentrale op de plek van de huidige elektriciteitscentrale in Diemen als een eerste stap op weg naar verduurzaming van de stroomproductie. Volgende stappen om de de stadswarmte van Amsterdam, Diemen en Almere te verduurzamen zijn geothermie en restwarmte van datacenters.

Hillebrand voorziet dat de geplande biomassacentrale per dag 25 tot vijftig vrachtwagens met houtpellets nodig heeft. De uitstoot daarvan baart haar zorgen, maar ook de aanvoer van de brandstof is weinig duurzaam in haar ogen. Temeer daar het plan is voor de pellets hout te gebruiken uit Canada, de Verenigde Staten en de Baltische Staten. „In feite bouwen we een CO2-schuld op bij ons kinderen”, aldus Hillebrand.

In de gemeenteraad van Amsterdam pleitte GroenLinks onlangs voor een verbod op de invoer van houtpellets van de andere kant van de Atlantische Oceaan. De gemeente Gooise Meren is bang voor fijnstof in Muiden en het extra vrachtverkeer. De gemeenteraad van Diemen was ook negatief. Alberts: „Men vond het zo nodig Nuon te verkopen. Dit krijg je er nou van.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.